Cum să te protejezi de mușcătura de căpușă. 10 sfaturi practice de la Dr. Pavelina Andrei

Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, vine cu câteva sfaturi practice, care să ne ajute să ne protejăm de mușcătura de căpușă. 

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea omului. 

Căpuşele sunt artropode parazite ce populează suprafaţa corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor,  în blana lor, pe pielea păsărilor, sau pot chiar ajuge să se prindă de pielea omului. Căpuşele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roşu.

Sunt specii hematofage, cu ajutorul aparatului bucal se hrănesc prin înţepat şi supt şi se prind ferm de pielea animalului sau a omului. Sunt necesare mai multe zile până când sunt saturate cu sânge, timp în care masa lor corporală creşte semnificativ.

Viaţa căpuşelor pe corpul gazdei este scurtă (câteva zile) şi diferă în funcţie de numărul de gazde necesare realizării ciclului biologic şi de capacitatea fiecărui stadiu de a rezista la înfometare.

Ciclul biologic al căpuşelor (larvă, nimfă şi adult) are nevoie de 3 gazde pe care se dezvoltă consumându-le sângele. O femelă adultă consumă cel puţin 0,6 ml sânge şi depune cel puţin 10.000 de ouă.

Tot ce trebuie să știi despre alopecie, boala de care suferă soția lui Will Smith. Cum o tratăm și care sunt cauzele ce duc la apariția ei

 

Cum să te protejezi de mușcătura de căpușă

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, dezvăluie, pentru cititorii Spectacola, care sunt cei 10 pași simpli care te pot proteja de mușcătura de căpușă, dar și ce ai de făcut în cazul în care suspectezi că descoperi p căpușă pe corpul tău.  


1. „Măsuri personale de protecție și prevenție cum ar fi îmbrăcămintea adecvată preferabil de culoare deschisă pentru a putea facilita vizualizarea căpușelor cât mai rapid.

2. Hainele care să acopere cât mai mult din suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mâneci) eventual haine tratate anterior cu permetrina.

3. Evitarea spațiillor cunoscute cu risc de transmitere a căpușelor precum pădurile și zonele cu multă iarbă, parcurile.

4. Evitarea contactului direct cu iarbă sau plantele din jur.

5. Utilizarea produselor repelente precum spray-urile sau loțiunile împotriva căpușelor. (atenție la indicațiile speciale pentru copii și femeile însărcinate)

6. Verificarea hainelor și bagajelor după excursie în zone potențial expuse riscului de transmitere a căpușelor.

7. Verificarea animalelor de companie.

8. Îndepărtarea capului căpușei dacă această a patruns în piele (B.burgdoferi   necesită mai mult de 24 de ore pentru a transmite infecția – boală Lyme).

9. După activitățile recreaționale din parcuri sau zone cu multă iarbă se recomandă că hainele să fie lăsate la aer sau uscătoare cu căldură mare,  pentru o perioada de timp

10. Oportunitatea unei antibioterapii profilactice în cazul suspiciunii infectării”, a dezvăluit Dr. Pavelina Andrei pentru Spectacola. 

Mușcătura de căpușă. 7 pași pentru a trata o posibilă infectareGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel