Mușcătura de căpușă. 7 pași pentru a trata o posibilă infectare

Data actualizării: | Data publicării:
Capusa. Foto Pixabay
Descriere foto: Capusa. Foto Pixabay

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea omului. 

Numărul de cazuri de boli transmise de la căpușe în SUA - în principal boala Lyme - a crescut de peste două ori în ultimul deceniu, potrivit unui raport din 2018 al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).


Dar, deși poate fi înfricoșător să găsești această insectă lipită de tine, nu există niciun motiv de panică.

Iată ghidul pentru tratarea mușcăturii de căpușă.

 

1. Relaxați-vă

 

Este normal să te simți speriat dacă vezi o căpușă pe tine. Dar riscul de a contracta o infecție transmisă de căpușe este de fapt destul de scăzut, deoarece majoritatea căpușelor nu sunt purtătoare de boli, ne liniștește Michael Cameron, MD, profesor clinic asistent de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York.

Deoarece căpușa de cerb, ceacare răspândește boala Lyme, se hrănește mai mult de 36 de ore înainte de a transmite bacteria, riscul de a contracta boala Lyme în urma unei mușcături de căpușă este de numai 1,2 până la 1,4%, chiar dacă locuiți într-o parte a țării unde boala este frecventă, potrivit UptoDate.

 


2. Îndepărtați căpușa


CDC are instrucțiuni foarte specifice cu privire la modul de îndepărtare a unei căpușe, deoarece, dacă o faceți în mod greșit, riscați ca părți din creatură să rămână blocate în piele.


Iată cum:

Folosiți o pensetă cu vârf fin pentru a prinde căpușa. Apropiați-vă cât mai mult de piele.
Trageți în sus cu o presiune constantă și uniformă. Nu răsuciți sau smuciți căpușa, deoarece acest lucru ar putea provoca ruperea unei părți din ea.

Nu folosiți următoarele:

Chibrituri sau țigări aprinse
Lac de unghii
Vaselină
Săpun lichid
Kerosen

În timp ce toate acestea sunt remedii casnice populare, ele nu vor îndepărta căpușa, spune Michael Zimring, MD, director al Centrului de la Mercy Medical Center din Baltimore și co-autor al cărții "Călătorii sănătoase". De fapt, poate înrăutăți lucrurile, deoarece poate irita căpușa și o poate determina să elibereze mai mult lichid în mușcătură.

 

3. Curățați mușcătura

 

După ce ați îndepărtat căpușa, curățați zona mușcăturii cu alcool sau apă și săpun, potrivit Livestrong.

 

4. Analizați căpușa

 

Iată la ce ar trebui să fii atent, potrivit UptoDate:

Culoare

Căpușele maro de mărimea unei semințe de mac sau a unei gume de creion sunt căpușe de cerb. Acestea sunt cele care pot transmite bacteria care provoacă boala Lyme, precum și alte infecții transmise de căpușe, cum ar fi babesioza.
Căpușele maro cu guler alb sunt probabil căpușe de câine. Acestea pot transmite o altă infecție gravă transmisă de căpușe, numită Febra pătată a Munților Stâncoși, potrivit CDC.
O căpușă maro spre negru cu o pată albă pe spate este o căpușă Lone Star. Aceasta poate răspândi boala erupției cutanate asociate cu căpușe din sud (STARI), care provoacă o erupție cutanată similară cu cea pe care o vedeți în cazul bolii Lyme.


Dimensiune


Dacă insecta a fost mică și ușor de îndepărtat, este un semn bun că nu a transmis boala Lyme sau orice altă infecție, pentru că nu a apucat să mănânce prea mult sânge.

Dacă insecta era mai mare, cu o formă globulară, înseamnă că a luat o masă de sânge și există un risc mai mare ca aceasta să transmită o boală transmisă de căpușe. Aceasta trebuie să se fi hrănit timp de cel puțin 36 de ore pentru a răspândi boala Lyme; nu se știe cât timp trebuie să rămână atașată pentru a transmite alte infecții.


5. Aruncați căpușa în toaletă

 

Probabil că nu este nevoie să o aduceți la medic, spune Dr. Cameron. Laboratoarele care testează căpușele nu sunt obligate să îndeplinească aceleași standarde de calitate ca laboratoarele folosite de clinici sau spitale, potrivit CDC.

"Un test pozitiv poate fi, de asemenea, înșelător, deoarece chiar dacă o căpușă conține o bacterie, asta nu înseamnă că ați fost infectat de aceasta", spune Dr. Zimring.

 

6. Sunați-vă medicul

 

În anumite cazuri, medicul dumneavoastră va dori să vă trateze cu o doză preventivă de antibiotic  dacă îndepliniți toate criteriile următoare, potrivit Societății de boli infecțioase din America:

Căpușa a fost cel mai probabil o căpușă de cerb.
Se estimează că insecta a fost atașată timp de 36 de ore sau mai mult 
Se află în termen de 72 de ore de la îndepărtarea căpușei.
Mușcătura a avut loc într-o zonă în care există o incidență ridicată a bolii Lyme
Dacă îndepliniți toate criteriile de mai sus, medicul dumneavoastră vă va recomanda un tratament medicamentos preventiv.

 

7. Urmăriți simptomele

 

Va trebui să urmăriți simptomele în următoarele 30 de zile. Nu este nevoie să vă testați efectiv pentru boala Lyme, dacă medicul nu consideră că aveți vreun semn al bolii.

"Anticorpii pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se dezvolta, așa că este posibil să aveți un test negativ dacă este vorba de o infecție foarte recentă", subliniază Dr. Cameron.

În plus, dacă ați mai avut vreodată boala Lyme, anticorpii pot rămâne în sânge luni sau chiar ani de zile, așa că un test pozitiv nu înseamnă neapărat că sunteți bolnav, adaugă Dr. Zimring.

În schimb, urmăriți o erupție cutanată. Aproximativ 80 la sută dintre persoanele cu boala Lyme dezvoltă o erupție cutanată, cunoscută și sub numele de eritem migrator, potrivit UpToDate.

Deși de cele mai multe ori când te gândești la erupția "clasică" de tip ochi de taur când vine vorba de boala Lyme, aceasta poate apărea și ca o simplă erupție roșie, spune Dr. Cameron. Zonele comune includ în și în jurul urechilor sau părului, sub brațe, în interiorul buricului, în jurul taliei, între picioare sau pe spatele genunchilor, potrivit Livestrong. 

 

 

Alte simptome includ:

Febră
Oboseală extremă
Dureri de cap
Durere musculară
Umflături și dureri articulare

Cei mai mulți oameni nu observă mâncărimi și umflături în jurul mușcăturii, deși acestea se pot întâmpla, mai ales ca parte a unei reacții alergice.

Dacă prezentați oricare dintre simptomele de mai sus, apelați imediat la medic.

Vestea bună este că boala Lyme timpurie poate fi tratată cu ușurință cu antibiotice orale, de obicei doxiciclină timp de două-trei săptămâni sau, dacă din anumite motive nu puteți lua așa ceva, amoxicilină sau cefuroximă.

Deși este posibil să fi auzit de boala Lyme pe termen lung, acesta este un mit, spune Dr. Zimring. Dar între 10 și 20 la sută dintre oameni dezvoltă sindromul bolii Lyme post-tratament (PTLDS), o afecțiune în care simptomele persistă timp de până la șase luni, conform unui articol din august 2018 din The New England Journal of Medicine.

"Se poate datora faptului că bacteriile care provoacă boala Lyme declanșează un răspuns autoimunitar care provoacă simptome chiar și după ce infecția în sine a dispărut", explică Dr. Zimring. "De obicei, acest lucru se rezolvă în timp".

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel