Cum să repari o relație care te epuizează emoțional. 6 sfaturi utile din partea specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Andrik Langfield
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Andrik Langfield

Relațiile sunt o muncă grea și ambele persoane trebuie să depună o cantitate enormă de timp și efort pentru ca relația să funcționeze.

Deși este normal să treci prin momente dificile într-o relație, nu ar trebui să te simți niciodată epuizat mental sau fizic - mai ales dacă ești singurul care se simte astfel.

După cum explică psihologul Patricia O'Gorman, "Relațiile nu sunt întotdeauna ușoare, dar nu ar trebui să vă epuizeze energia".

Uneori, poate deveni dificil să îți dai seama că te simți epuizat emoțional, mai ales dacă ești în acea relație de mult timp. Poți trece cu ușurință cu vederea semnalele de alarmă din relația ta de teama ca aceasta să se termine.

Faptul că nu te simți susținut emoțional de partenerul tău în relația ta poate duce la probleme de sănătate mintală și poate afecta alte părți ale vieții tale, cum ar fi pierderea concentrării la locul de muncă sau îndepărtarea de familie și prieteni. 

Există câteva întrebări pe care vi le puteți pune pentru a vă ajuta să identificați dacă relația dvs. este epuizantă din punct de vedere emoțional:

În mod normal, simțiți că mergeți pe coji de ouă în preajma partenerului dumneavoastră?

Vă găsiți în mod constant îngrijorat de problemele lor?

Nu mai simțiți afecțiune față de el?

Vă place mai mult să fiți singur decât să fiți cu ei?

Dacă ai răspuns "da" la oricare dintre aceste întrebări, acest lucru semnalează că s-ar putea să te afli într-o relație nesănătoasă și este timpul să începi să găsești modalități de a o rezolva.

Iată 6 modalități de a repara o relație care te epuizează emoțional.


1. Evaluați și recunoașteți problema.

Mulți oameni ignoră problemele crezând că vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, rareori este cazul, deoarece aceleași probleme vor continua să iasă la suprafață până când vor fi rezolvate.

După cum explică Bhavna Dalal, un coach de leadership, "Îmbunătățirea interacțiunilor care drenează emoțional începe cu conștientizarea acesteia".

Este important să știi unde te afli în relația ta. Acordă-ți timp și spațiu pentru a te gândi cu atenție la care este problema și la motivul pentru care te găsești drenat emoțional în relație.

Odată ce aveți o viziune clară a "de ce-ului", "cum" devine mult mai clar.

2. Comunicați cu partenerul dumneavoastră.

Odată ce v-ați dat seama care este problema, este timpul să i-o spuneți partenerului.

Deși este posibil să vă luptați de mult timp, este posibil ca partenerul dvs. să nu știe despre ceea ce treceți. Ei nu știu ce se întâmplă în capul tău și viceversa.

Comunicarea eficientă vă va ajuta pe amândoi să vă faceți o idee despre sentimentele și perspectivele celuilalt.

3. Iubiți-vă și aveți grijă de voi înșivă.

Să uiți de tine și de prioritățile tale într-o relație este ceva obișnuit. În timp ce vă îngrijiți de nevoile partenerului, uitați că sunteți o persoană cu propriile nevoi care necesită același nivel de efort și atenție.

Înainte de a vă îngriji de altcineva, trebuie să aveți grijă de dumneavoastră. În procesul de a reînvăța cum să te iubești pe tine însuți, vei putea să stabilești limite în relația ta și să îi arăți partenerului tău cum vrei să fii tratat de acesta.


4. Găsește timp pentru a face ceea ce îți place.

Toată lumea are nevoie să se relaxeze din când în când. Petreceți timp făcând activitățile care vă plac, cum ar fi meditația, plimbările, vizionarea de filme sau gătitul. Îți va oferi o pauză de la emoțiile grele și îți va aduce bucurie.

Acest lucru îți va reduce nivelul de stres și va avea un impact pozitiv asupra sănătății tale mintale.   

5. Mergeți în vizită la prieteni sau la familie.

Deși poate nu este ușor, împărtășirea problemelor și sentimentelor tale cu persoanele apropiate este întotdeauna o idee bună. Lupta de unul singur este probabil cel mai rău tip de luptă, mai ales atunci când nimeni nu știe despre ea.

Să vorbești cu cineva poate fi considerat util, deoarece cei dragi sunt una dintre puținele persoane care sunt acolo pentru a te sprijini fără să te judece.

S-ar putea să găsești o soluție sau un ajutor din partea lor. Dacă nu sunt în măsură să te ajute, pot totuși să îți servească drept buni ascultători. Să-ți împărtășești problemele nu înseamnă întotdeauna să găsești soluții. Simplul fapt de a le lăsa să iasă la iveală vă va face să vă simțiți mai bine.

6. Petreceți ceva timp separat de partenerul dvs.

A vă lua ceva timp separat nu înseamnă neapărat că trebuie să vă despărțiți. Înseamnă doar că trebuie să vă redescoperiți pe voi înșivă.

O relație care te epuizează emoțional solicită adesea foarte mult de la tine. Devii epuizat mental și fizic. Evadarea din aceste emoții negative se va simți ca o gură de aer proaspăt.

Faptul că sunteți departe unul de celălalt vă va ajuta, de asemenea, pe amândoi să creșteți și să evoluați ca individ.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel