Cum să faci curățenie în casă când ești deprimat. Cele mai bune sfaturi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Angel Balashev
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Angel Balashev

Dacă te lupți cu depresia, curățenia poate părea imposibilă. Iată cum să faci față.

Depresia este una dintre acele boli care face aproape imposibil doar să te ridici din pat, ca să nu mai vorbim de a face toate sarcinile necesare vieții tale, cum ar fi să te îmbraci, să te hrănești și să faci curat în casă. Din păcate, tendința de a vă neglija nevoile fizice vă poate face adesea să vă simțiți și mai rău, ceea ce duce la o spirală descendentă din care poate fi greu de ieșit.

Când vine vorba de curățenie în timp ce sunteți deprimat, activitatea fizică a curățeniei și priveliștea unei case curate vă poate ajuta să vă simțiți mai bine, în timp ce a avea o casă dezordonată vă poate înrăutăți starea de spirit - dar când sunteți deprimat, adunarea energiei pentru a face curățenie poate părea aproape imposibilă.

Iată câteva strategii care vă pot ajuta să faceți curățenie atunci când sunteți deprimat.

Cantitatea de curățenie pe care o poți face va varia în funcție de nivelul tău de energie și de cantitatea de mizerie

În funcție de cât de severă este depresia, precum și de cât timp durează, abordarea ta va varia în funcție de cât de multă energie ai și de cât de dezordonată este casa ta. Dacă depresia durează de ceva timp, atunci există o mare probabilitate ca dezordinea să se fi acumulat până la un punct în care pare imposibil de abordat. Chiar dacă acesta este cazul, există totuși lucruri mici pe care le puteți face și care vă pot ajuta.

Ce să faci dacă ai puțină energie 

Dacă spațiul tău de locuit pare atât de îngropat sub mormane de haine, saci de gunoi și dezordine aleatorie, încât abia te poți mișca, primul lucru, potrivit lui KC Davis, autorul cărții "How To Keep House While Drowning", este să îți faci locul funcțional pentru a trăi. Pentru început, puneți cearceafuri curate pe patul dumneavoastră, apoi eliberați o cale spre bucătărie, sufragerie și baie, astfel încât să nu vă împiedicați de grămezi de dezordine de fiecare dată când încercați să vă mișcați. Dacă asta este tot ceea ce aveți energie în acest moment, atunci este suficient. Vă veți simți în continuare un pic mai bine decât înainte, iar asta este ceea ce contează.

Dacă ai ceva mai multă energie pentru curățenie, Davis recomandă o strategie de curățenie care va păstra curățenia într-o singură cameră, reducând în același timp la minimum numărul de decizii pe care trebuie să le iei, pentru a nu fi distras sau copleșit.

Sugestia lui Davis este să te ocupi de câte un lucru pe rând, totul în timp ce rămâi în cameră tot timpul, pentru a nu fi distrasă și a te rătăci la jumătatea drumului, uitând complet de ceea ce făceai, ceea ce cu siguranță se întâmplă atunci când te lupți cu depresia.

Pentru a începe, ia un sac de gunoi, începe să aduni gunoiul, moment în care îl vei pune într-un colț al camerei. Apoi, adună toate vasele și pune-le într-o altă parte a camerei pentru a fi spălate mai târziu. După ce ai făcut asta, adună toate rufele, pune-le într-o secțiune separată pentru a fi abordate mai târziu, apoi începe să aduni toate lucrurile care nu au un loc, pentru a fi puse într-o altă secțiune a camerei. În cele din urmă, puneți toate lucrurile cu un loc acolo unde le este locul.

După ce ai făcut asta, poți alege să te ocupi de vase, de rufe și/sau de găsirea locurilor pentru lucruri sau, dacă nu mai ai energie, te poți opri. Oricum ar fi, camera va arăta și se va simți mai ușor de gestionat decât înainte de a începe, potrivit lifehacker.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel