Cum putem să ne păzim de probleme digestive după masa de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”O felie, consumat crud!”

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Jed Owen
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Jed Owen

Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum să ne păzim de problemele digestive, după masa de Crăciun.

Indigestia sau dispepsia, așa cum mai este numită uneori, poate să apară în special după mesele îmbelșugate, precum cea din seara sau din ziua de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum să ne ferim de aceste probleme.

Cum putem să ne păzim de probleme digestive după masa de Crăciun

Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că este bine să începem cu o salată de crudități, o garnitură de legume și fripturi la grătar. Acesta a subliniat faptul că alimentele trebuie introduse treptat în meniu.

"Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă - Crăciunul și Anul Nou - și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții.  

Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia", a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru, potrivit agerpres.ro 

Totodată, medicul a declarat că, cei care se confruntă cu probleme digestive cronice trebuie să își reia progresiv alimentația normală, după perioada de post.

"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură", a afirmat el. 

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare”

Medicul a precizat că alimentele concentrate nu trebuie amestecate.  

"Considerăm concentrat orice aliment, cu excepția fructelor şi legumelor. Așadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Cât despre alcool, acesta a mărturisit că trebuie consumat cu prudență.  

"Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare", este sfatul medicului. 

"Rezervați mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceți sport, mâncați mai puțină carne și grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu", a conchis el, potrivit agerpres.ro.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel