Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp. Tot ce trebuie să știi în caz de accident nuclear

Data actualizării: | Data publicării:
Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp . Unsplash/ autor Ana Itonishvili
Descriere foto: Tot ce trebuie să știi în cazul unui nou Cernobîl. Cum pătrund RADIAȚIILE în piele și CE se întâmplă în corp . Unsplash/ autor Ana Itonishvili

Războiul Rusia - Ucraina și atacul de la Cernobîl a stârnit multă îngrijorare. Iată ce trebuie să știi despre radiații și radioactivitate și cum îți afectează sănătatea.

Declarația Agenției nucleare din Ucraina potrivit căreia s-a înregistrat o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, în urma atacului Rusiei, a stârnit multă îngrijorare, inclusiv în România.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), notează DC Medical. 

Cu toate acestea, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a anunțat vineri că valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și nu sunt înregistrate creșteri ale acestora.

"Monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României se realizează în permanență prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării se comunică zilnic la CNCAN.

Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații", a comunicat CNCAN.

"E o problemă locală. Cred că, în momentul de faţă, este mai degrabă o speculaţie şi sper să rămână la acest nivel de speculaţie. Nu cred că este cazul să îngrijorăm populaţia în vreun fel", a declarat și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări că nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României.

"Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregiastrare de creșteri de radiații pe teritoriul României", a declarat el.

Rusia a transmis vineri că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal

Omul trăieşte pe Pământ supus continuu acţiunii unor multiplii agenţi ambientali, printre care se numără şi radiaţiile ionizante. Majoritatea radiaţiilor sunt de origine naturală la care omul a adăugat în ultima sută de ani şi pe cele artificiale datorate propriei activităţi. 

După accidentul nuclear de la Cernobîl (Ucraina) în aprilie 1986 a crescut preocuparea şi interesul societăţii civile pe glob, deci şi la noi, privind efectele asupra sănătăţii induse de expunerea la radiaţii ionizante. Această situaţie a impus căutarea şi adoptarea de măsuri cu eficienţă maximă în protejarea individuală şi colectivă împotriva acestor radiaţii.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel