Cum ne recuperăm după o luxație, fractură sau o entorsă de gleznă

Data publicării:
Foto Freepik . Image by rawpixel.com
Descriere foto: Foto Freepik . Image by rawpixel.com

Entorsele și luxațiile de gleznă sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai comune situații medicale care se pot „naște” în această zona ortopedică, în special în sezonul estival. 

Drumețiile, jocurile pe plajă, săriturile în trambulină, în general, toate activitățile preferate de oamenii activi în sezonul estival vin la pachet cu riscuri asociate acestor tipuri de afecțiuni ortopedici. Deseori, trebuie să amintim acest lucru, accidentările se întâmplă din cauza lipsei de atenție atunci când vine vorba despre procesul de încălzire, obligatoriu de efectuat înainte de orice activitate fizică intensă.



Din păcate, în multe situații pacienții consideră că trec de la sine și întârzie foarte mult prezența în cabinetul medicului ortoped. Pe de altă parte, însă, există și pacienții care nu lasă să treacă momentul și iau legătura cu medicul ca să se asigure că nu vor rămâne cu sechele după o astfel de experiență nefericită.

Și pentru unii, dar și pentru ceilalți, aflăm astăzi de la dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cum ne recuperăm după o entorsă de gleznă?

„Pentru început trebuie să explicăm ce este o entorsă de gleznă. Entorsa de gleznă reprezintă o întindere de ligament articular de diferite grade . Putem întâlni entorsa simplă, până la cea însoțită de ruptura parțială sau totală a ligamentului, când se ajunge la instabilitate articulară. Entorsa este însoțită de durere locoregională, inflamație articulară, echimoză locală și dificultate la mobilizarea segmentului.”, explică dr. Tarek Nazer.

Tratamentul în entorsa de gleznă

1. Compresă rece, cold pack sau pungă cu gel rece și repaus articular relativ sau absolut pe o durată de la 7-10 zile, până la trei săptămâni.
2. Efectuarea unui examen radiologic, ecografie articulară sau direct examen RMN (sau examen CT dacă exista contraindicații pentru RMN).
3. Există cazuri în care este recomandată intervenția ortopedico chirurgicală și, atunci când rezultatele investigațiilor indică acest lucru.
4. Terapie fizicalkinetică (proceduri analgetice și antiinflamatoare) precum LASER terapie, electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali), diatermie (unde scurte, ultrasunete, microunde), TECAR terapie, Crioterapie
5. Program de Kinetoterapie și reabilitare medicală (stretching, izometrie și apoi exerciții efectuate activ (descărcare șiîncărcare articulară segmentară).

Tratamentul în luxația de gleznă

„Luxația de gleznă reprezintă ruptura mai multor ligamente sau chiar a capsulei articulare, ceea ce conduce la distanțarea capetelor osoase cu tendință la dizlocare. Ținând cont de gravitatea situației, tratamentul luxației de gleznă poate să fie unul conservator (reducerea sau repunerea structurilor pe poziții anatomice (se poate realiza sub anestezie locală sau generală), urmată de imobilizarea în orteză și de program fizicalkinetic) sau unul chirurgical.”, explică medicul ortoped.

Tratamentul în fractura de gleznă

„Fractura înseamnă întreruperea continuității osului, fiind însoțită sau nu, de deplasarea capetelor osoase și/sau de deschiderea focarului cu deplasarea fragmentului osos în afara tegumentului (fractura deschisă). Aceasta este descrierea medicală a momentului pe care popular îl explicăm prin afirmația: mi-am rupt piciorul.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Tratamentul impune repoziționarea fragmentelor osoase dacă există deplasarea acestora și imobilizarea piciorului în aparat gipsat între 3-6 săptămâni. În situația în care, fractura este serioasă se poate recomanda intervenția chirurgicală (osteosinteza). După imobilizare și intervenția chirurgicală, acolo unde este cazul, se recomandă program kinetoterapeutic de recuperare. „Programul de recuperare medicală constă în proceduri fizicale personalizate, masaj troficizant al segmentului (nu al zonei de fractură și nici la nivelul zonei operate), program de kinetoterapie ce poate dura între 3-9 luni.”, conchide medicul ortoped.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel