Cum ne poate afecta iarna calitatea somnului. Avertismentul medicilor

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Așa cum a dormi prea puțin este periculos pentru sănătate, a dormi prea mult poate avea consecințe dezastruoase. În perioada iernii, calitatea somului poate fi afectată, potrivit medicilor.

Un somn bun este esențial pentru sănătatea dumneavoastră - dar poate fi prea mult dintr-un lucru bun. Potrivit unui studiu efectuat în Regatul Unit, dormitul mai mult de 9 ore este legat de un risc cu 30% mai mare de deces prematur. Mai mult, prea mult somn este asociat cu boli cardiovasculare, hipertensiune, depresie, apnee obstructivă în somn, diabet de tip 2 și obezitate. 

"Somnul mai mult de 9-10 ore la rând, poate fi asociat cu o problemă medicală semnificativă care ar trebui diagnosticată", spune doctorul Paul Weinberg, M.D. Din cauza acestor riscuri, medicii recomandă să dormi doar cât trebuie - între 7 și 8 ore pe noapte. Iar dacă dormiți mult și încă vă simțiți obosit în timpul zilei, consultați medicul dumneavoastră.

 

De ce contează mai mult iarna

Schimbarea sezonieră a luminii solare poate avea, de asemenea, un mare impact asupra somnului dumneavoastră. Melatonina este un hormon natural produs în glanda pineală a creierului, care ajută la reglarea ciclurilor naturale de somn ale organismului dumneavoastră. Producția hormonului este declanșată seara, când se lasă întunericul, și continuă să fie eliberată pe tot parcursul nopții. Nivelul de melatonină scade atunci când este expus la lumina naturală a zilei - un motiv pentru care un dormitor în întuneric este asociat cu un somn bun. 

"Programele noastre de somn sunt foarte afectate de lumina soarelui", spune Dr. Kimberly A. Lemke, P.C., psiholog clinician licențiat. "Dacă putem fi mai activi în timpul zilei și maximizăm lumina soarelui, atunci este mai probabil să dormim mai bine seara. Pericolul în a dormi prea mult nu este doar că minimalizezi cantitatea de activitate fizică prin scurtarea zilei, ci și că limitezi orele de lumină solară de care corpul tău are nevoie disperată. Acest lucru ar putea duce la înrăutățirea problemelor de somn, inclusiv insomnie, dificultăți de adormire, treziri timpurii sau treziri de mai multe ori în timpul nopții.", potrivit eatthis.com

 

Ritmul circadian este perturbat iarna, când lumina naturală este mai puțină, iar acest lucru vă poate perturba ciclul de somn. Dar și iluminatul artificial poate fi o problemă. Un studiu a arătat că expunerea la lumina camerei chiar înainte de culcare scurtează eliberarea de melatonină cu aproximativ 90 de minute, ceea ce poate avea un impact asupra calității somnului și a capacității organismului de a regla temperatura corpului. Potrivit Fundației Naționale a Somnului, dormitul în exces vă poate slăbi de fapt sistemul imunitar și vă face mai predispus la îmbolnăvire.

Iar lunile de iarnă pot fi extrem de dure pentru persoanele cu tulburare afectivă sezonieră (SAD). Acest tip de depresie este declanșat de schimbarea anotimpurilor - în special, de schimbarea orelor de lumină din timpul zilei. Această depresie sezonieră începe, de obicei, la sfârșitul toamnei, când zilele devin mai scurte. Simptomele includ sentimente de deznădejde, tristețe, o nevoie puternică de a dormi mult, lipsă de energie și modificări ale apetitului. Fototerapia este o modalitate eficientă de a gestiona SAD - chiar și o scurtă plimbare afară poate fi de ajutor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel