Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Prima zi de școală are un impact mare asupra copiilor, mai ales a ”bobocilor”, a celor care abia intră în contact cu o comunitate educațională.

Pentru mulți dintre părinții ce au copii de vârstă preșcolară, chiar și școlară, toamna vine cu emoții, firești. Important este modul în care acestea vor fi transmise către cei mici, pentru a nu percepe intrarea în noua etapă ca pe o ”ruptură” de rutina cu care au fost obișnuiți, ca o separare de familie.

În acest sens am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a explicat ce pași trebuie să facă părinții pentru ca prima zi de școală să fie însoțită de lacrimi de bucurie, iar emoțiile celor mici să fie constructive.

”În prima zi de școală  copiii vin încărcați  de emoții, o parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo, iar cealaltă parte vin plini de curiozitate dorind să își cunoască colegii de clasă.

Acest moment din viaţa unui copil are un impact destul de mare asupra lui. Este foarte important să pregătim copilul din punct de vedere emoţional înainte de a veni la școală povestindu-i acestuia despre școală cu cel puțin șase luni înainte.

Îi putem chiar relata despre cum a fost prima noastră zi de școală, despre avantajele pe care le are atunci când intră în contact cu alții copii și despre doamna învățătoare. Este important să îi arătăm din timp copilului școala în care urmează să învețe, la fel de important este să ne însoțească la cumpărături atunci când i se cumpără ghiozdanul, rechizitele și hainele pentru școală.

În prima zi de școală îl poate însoți pe copil o jucărie preferată, iar despărțirea este recomandată să fie una scurtă, pe un ton cald care oferă siguranță”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.


Nici părinții nu au fost uitați

De altfel, psihologul are și câteva sfaturi și în privința părinților, căci și pentru aceștia momentul este unul important, mai ales dacă sunt la primul copil.

”Părinţii au nevoie să devină și mai înțelegători și să își arate tot interesul pentru toate trăirile pe care le are copilul, chiar dacă uneori acesta arată respingere față de școală. Ei au nevoie să se încarce cu multă răbdare, ascultare și empatie.

Foarte important este ca părintele să nu își arate îngrijorarea în fața copilului dacă acesta plânge și să comunice cu doamna învățătoare, apropiați-vă de ea și acordați-le încredere. Păstrați în permanență legătura cu şcoala”, a mai spus psihologul.

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel