Cum îți alegi terapeutul potrivit. Cele mai importante lucruri la care să fii atent

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Fa Barboza
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Fa Barboza

Atunci când vă gândiți cum să găsiți un terapeut, este important să luați în considerare resursele locale, aplicațiile, organizațiile și opțiunile de terapie online de încredere. Iată tot ce trebuie să știți.

Dacă vă gândiți la terapie - fie că este vorba de refacerea unei relații, de recuperarea după o traumă, de adaptarea la o nouă etapă a vieții sau de îmbunătățirea sănătății mentale - găsirea terapeutului potrivit este primul obstacol pe care trebuie să-l depășiți.

Cercetătorii au descoperit că legătura dintre dvs. și terapeutul dvs. este posibil să aibă un mare impact asupra creșterii dvs. De aceea, este important să vă documentați, să puneți întrebări și să fiți atenți la propriile răspunsuri în căutarea terapeutului potrivit pentru dumneavoastră.

Iată câteva metode testate și verificate pentru a găsi un terapeut care să vă ajute să vă atingeți obiectivele terapeutice.

1. Consultați directorul furnizorului dvs. 

Dacă intenționați să plătiți terapia prin intermediul planului dumneavoastră de asigurare, primul pas ar putea fi să vă uitați în rețeaua de furnizori a planului dumneavoastră.

De asemenea, este o idee bună să aflați dacă planul dvs. limitează numărul de ședințe la care puteți participa în fiecare an și dacă utilizarea unui terapeut din afara rețelei vă va afecta costurile suportate din buzunar.

2. Întrebați pe cineva de încredere

O recomandare de la un prieten, un coleg sau un medic în care aveți încredere este o altă modalitate de a găsi un terapeut care ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră.

În timp ce o recomandare este un bun punct de plecare, este important să recunoașteți că este posibil să aveți nevoi și obiective diferite în ceea ce privește terapia dvs. decât persoana care vă face recomandarea.

Astfel, o potrivire bună pentru unul dintre voi s-ar putea să nu fie la fel de benefică pentru celălalt.

3. Folosiți o bază de date online de încredere 

O serie de organizații de sănătate mintală mențin baze de date actualizate, care pot fi căutate, cu terapeuți licențiați.

Căutarea dvs. ar putea începe prin simpla tastare a codului dvs. poștal pentru a genera o listă de consilieri din zona dvs. De asemenea, este posibil să puteți căuta specialiști, cum ar fi consilieri maritale și familiale sau terapeuți care se concentrează pe consumul de droguri și alcool.

4. Explorați resursele locale

Este posibil ca și comunitatea dvs. să aibă resurse care să vă ajute. Dacă sunteți student, școala dumneavoastră ar putea să vă ofere acces la un centru de consiliere.

Dacă sunteți angajat, echipa dvs. de resurse umane ar putea să vă ofere o listă de terapeuți disponibili prin intermediul unui program de wellness la locul de muncă sau de asistență pentru angajați.

Dacă aveți nevoie de consiliere legată de abuzul domestic sau sexual, ați putea găsi terapie de grup sau individuală prin intermediul unei organizații locale, potrivit healthline.com

Indicii care vă semnalizează dacă terapeutul ales este cel potrivit pentru dumneavoastră

Deși este prima data când vă întâlniți în cabinet (sau terapie online), vă simțiți confortabil, psihoterapeutul vă transmite sentimente de încredere, integritate, profesionalism și empatie;

 Simțiți că sunteți ascultat și înțeles, este suportiv și încrezător în șansele depășirii problemei, aveți o buna comunicare;

Puteți să spuneți tot ce aveți pe suflet, fară teama de a fi etichetat, criticat sau iscodit. Terapeutul întreabă doar ce trebuie pentru demersul terapeutic și nu se informează de detalii din viață personală sau colaterale cu cele menționate de dumneavoastră din pura curiozitate, fară a avea legătură cu scopul terapiei;

 Psihoterapeutul este echilibrat, nu este orgolios, chiar daca îi expuneți o nemulțumire la adresa demersului terapeutic, reacționează adecvat, fară a se apară, a se bălbăi sau a vă arata ușa cu degetul, ci încearcă să se intereseze de soluții de îmbunatățire a demersului, potrivit sfatulmedicului.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel