Cum îndepărtezi corect căpușele. Dr. Pavelina Andrei, AVERTISMENT: „Nu trebuie să ne bazăm pe mituri”

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Erik Karits
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Erik Karits

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola,  cum îndepărtam corect căpușele. 

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog, a fost invitată la Interviurile Spectacola și DC News, acolo unde a dezvăluit care sunt metodele corecte de a îndepărta o căpușe, în cazul în care nu reușim să ajungem la medic. 

Cum acționăm atunci când avem o căpușă

"Indicat este să mergem la un medic când avem o căpușă. Dacă totuși nu reușim să facem acest lucru, trebuie scos capul căpușei. Trebuie foarte  mare atenție și să nu folosim miturile acelea cu chibritul sau mai știu eu ce, pentru că ele pot agrava, pentru că putem rupe corpul căpușei și atunci riscăm să rămână în tegument capul și acela este cel care duce mai departe la transmiterea infecției. Trebuie scos cu o pensetă sterilă, pe care am dezinfectat-o anterior cu alcool sanitar. Ulterior trebuie să sterilizăm zona respectivă., a spus Dr. Pavelina Andrei, în exclusivitate pentru Spectacola.

Căpușele, pericolul din sezonul cald. Ce boli transmit și cum ne protejăm de mușcătura lor. Medic: Ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale

Când trebuie să ne îngrijorăm

Cât despre motivele de îngrijorare, Dr. Pavelina Andrei spune că există câteva simptome care ar trebui să ne îngrijoreze.

"Trebuie să ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale și devin sistemice. Atunci când asociem durere, febră, dureri de cap, când începem să avem alt tip de manifestări. De exemplu, în boala Lyme nu avem manifestări la nivelul sistemului digestiv sau respirator, dar, în schimb avem dureri de cap. Cel mai timpuriu fenomen care apare este eritemul migrans, adică apare o roșeață exact la locul de înțepătură al căpușei respective. Perioada de incubație a căpușei este între 3 și 30 de zile, dar acest tip de afecțiune care apare inițial, este cel mai frecvent întâlnit în a șaptea și a paisprezecea zi de la infectare și se manifestă printr-o roșeață uniformă, iar pe parcursul infectării, ea își pălește centrul , marginile devin la fel de roșii, se extinde, iar de cele mai multe ori, în centru se observă un punct roșu. Eridemul migrator este prima manifestare a bolii Lyme.

Zona respectivă nu asopiază, din păcate, nici mâncărime, nici durere, dar este caldă la atingere, la palpare și se extinde progresiv. De asemenea, asociază și manifestări sistemice în timp", a mai dezvăluit specialista.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel