Căpușele, pericolul din sezonul cald. Ce boli transmit și cum ne protejăm de mușcătura lor. Medic: Ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale

Data publicării:
Captură video Youtube/ Spectacola
EXCLUSIV
Descriere foto: Captură video Youtube/ Spectacola

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog, a vorbit despre cât de periculoase pot fi mușcăturile de căpușe, cum le putem preveni, dar și care sunt simptomele ce ar trebui să ne îngrijoreze la Interviurile Spectacola și DC News.

Dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie a fost prezentă la Interviurile Spectacola și DC News, unde a vorbit despre una dintre cele mai frecvente probleme ale sezonului cald și, anume, apariția căpușelor. Specialista spune că mușcăturile acestora pot fi de la cele mai inofensive, și până la cele mai periculoase, care pot determina apariția unor boli grave.

"Căpușele sunt cele care ne îngrijorează în acest moment pe noi, deoarece ele vin cu o anumită problemă. Dacă ne referim la căpușele care vin și ne mușcă și nu transmit prin saliva lor nicio bacterie, nu există nicio problemă, doar o manifestare locală la nivelul tegumentului. Aceasta se manifestă prin roșeață și inflamație și nu are consecințe majore. Mai sunt unele tipuri de căpușe care pot duce până la șoc anafilactic. Cealaltă gamă care ne îngrijorează pe noi sunt cele care prin vectorul lor de transmitere, prin aparatul salivar introduc bacterii în corp și rămân atașate. Dacă vorbim despre căpușa care transmite boala Rocky Mountains, aceasta rămâne atașată între 6 și 10 ore și poate transmite infecția mai departe, iar dacă vorbim despre cea mai de temut boală, boala Lyme, aceasta trebuie să rămână atașată de organismul gazdă mai mult de 24 de ore.", a spus DR. Pavelina Andrei, la Interviurile Spectacola și DC News.

Cum se poate realiza transmiterea acestor boli

Doctorul avertizează să avem mare grijă atunci când mergem în spațiile verzi, acestea fiind principalele surse de unde ne putem alege cu căpușe. Prevenția este cea mai bună metodă de luat în calcul, când vine vorba de căpușe, avertizează Dr. Pavelina Andrei.

"Persoanele care merg prin parcuri, prin păduri, în zone expuse și cunoscute ca fiind contaminate cu astfel de căpușe, persoane care nu verifică animalele de companie atunci când ajung acasă și aici intrăm și în metodele de prevenție prin care ne putem proteja de căpușe, așadar, o îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, folosirea unor substanțe care să împiedice atașarea căpușelor de organismul uman. Mai sunt și substanțe care se aplică la nivelul hainelor. Foarte mare atenție la aceste substanțe pentru gravide și copii.", a continuat aceasta.

Ce trebuie să facem după o plimbare în natură

Dacă ne-am plimbat în spațiile menționate anterior, atunci, primul lucru pe care trebuie să-l facem când ajungem acasă este să ne investigăm cât putem de bine, pentru a fi siguri că o astfel de insectă nu s-a lipit de corpul nostru.

"Când ajungem acasă trebuie să ne verificăm tegumentul, bagajele. Dacă vrem să înnoptăm într-o zonă în care există această contaminare trebuie să folosim corturi, plase, care să împiedice atașarea respectivelor insecte. Îngrijorarea nu vine doar de la căpușe și mai vine și de la țânțari.", a completat ea. 

Cum acționăm atunci când avem o căpușă

"Indicat este să mergem la un medic, când avem o căpușă. Dacă totuși nu reușim să facem acest lucru, trebuie scos capul căpușei. Trebuie foarte  mare atenție și să nu folosim miturile acelea cu chibritul sau mai știu eu ce, pentru că ele pot agrava, pentru că putem rupe corpul căpușei și atunci riscăm să rămână în tegument capul și acela este cel care duce mai departe la transmiterea infecției. Trebuie scos cu o pensetă sterilă, pe care am dezinfectat-o anterior cu alcool sanitar. Ulterior trebuie să sterilizăm zona respectivă., a spus Dr. Pavelina Andrei.

Când trebuie să ne îngrijorăm

Cât despre motivele de îngrijorare, Dr. Pavelina Andrei spune că există câteva simptome care ar trebui să ne îngrijoreze.

"Trebuie să ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale și devin sistemice. Atunci când asociem durere, febră, dureri de cap, când începem să avem alt tip de manifestări. De exemplu, în boala Lyme nu avem manifestări la nivelul sistemului digestiv sau respirator, dar, în schimb avem dureri de cap. Perioada de incubație a căpușei este între 3 și 30 de zile.", a mai dezvăluit specialista.

Youtube video imageGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel