Cum alegi vinul potrivit pentru mâncare. Chef Joseph Hadad: „Nu orice variantă merge. Gustul său poate afecta preparatul”

Data publicării:

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cele mai importante trucuri pe care trebuie să le știi, când vine vorba de folosirea vinului în mâncare.

Vinul este un ingredient important, când vine vorba de prepararea mâncărurilor. Oferă un gust excelent bucatelor și poate fi folosit într-o varietate de combinații. Totuși, pentru a beneficia și de cele mai perfecte și gustoase rezultate, chef Joseph Hadad spune că există câteva reguli de care trebuie să ții cont, pe care acesta le expune în rândurile care urmează.

„Este, prin excelență, sezonul vinului și nu doar în pahare, dar și în mâncare. Deși la prima vedere pare destul de simplu, mai ales dacă urmați regula de aur: nu puneți în mâncare vin pe care nu ați vrea să îl și beți, procesul de gătire cu vin este unul ceva mai complex.

Dar să începem cu prima afirmație, cea legată de vinul de băut. Mai ales pentru mâncărurile ce necesită un timp mai îndelungat de gătire, cum ar fi o tocană, nu este nevoie să folosiți vinuri scumpe, pentru că acele calități care le ridică prețul se vor pierde prin fierbere. Puteți folosi vinuri cu un preț decent, dar și un gust decent. Există suficiente. Dacă totuși folosiți vinuri scumpe, atunci folosiți-le în felurile care necesită adăugarea de vin mai spre sfârșit, pentru a beneficia de complexitatea aromelor lor. Una din aceste ocazii este deglasarea. Este acel proces în care cu ajutorul unui lichid se desprind toate bucățelele de ingrediente delicioase rămase lipite pe fundul tigăii, iar vinul este un mediu foarte bun pentru așa ceva. Bucățelele caramelizate, odată desprinse cu toate cele și cu vinul, vor forma o bază ideală pentru un sos gustos.”, a scris Joseph Hadad pe blogul său personal.

VEZI și: Chef Joseph Hadad, cozonac atipic pentru Crăciun, cu ciocolată. Modul de preparare inedit al bucătarului

Cum alegi vinul pentru mâncare

Chiar dacă vinul este folosit pentru crearea unor sosuri sau fierberea anumitor preparate, Joseph Hadad spune că acest lucru nu înseamnă că acesta poate avea și o calitate mai redusă. În timpul preparării mâncărurilor, gustul acestei băuturi alcoolice se va intensifica, motiv pentru care trebuie să alegi soiul cu mare grijă, atrage el atenția. 

„De asemenea, nu vă speriați de vinul deja deschis de câteva zile sau mai mult. Chiar dacă este oxidat și nu mai este la fel de bun pentru băut, prin procesul de transformare a componentelor sale în timpul gătitului, aceste neajunsuri vor dispărea. Deci în loc să aruncați vinul deschis săptămâna trecută, mai bine îl integrați în ceva bun de mâncare.

Și să nu uităm de gustul vinului, pentru că nu orice vin (indiferent de prețul și calitatea lui) merge în orice mâncare. Gustul complex al său fie va afecta, fie va îmbunătăți preparatul final, așa că țineți cont de anumite aspecte. La gătire, aromele vinului se intensifică, așa că nu vreți să aveți o mâncare prea astringentă, de exemplu, de la un vin cu tanini intenși, chiar dacă acesta vă place în pahar. Folosiți, în schimb, soiuri mai delicate, cum ar fi un pinot noir. Și același lucru se întâmplă și cu dulceața vinului. Dacă nu pregătiți un desert, atunci țineți cont că prin reducerea la fierbere, se va intensifica dulceața vinului, și probabil că nu vreți un sos pentru friptură cu gust de marmeladă, bineînțeles, doar dacă nu o cere rețeta. Elementul care contrabalansează dulceața în vin este aciditatea, care îi dă prospețime. Așa că va trebui să țineți cont și de aciditate, pentru că și în acest caz, în timpul gătirii se intensifică acreala, iar un vin prea acid este posibil să strice mâncarea.”, mai spune el.

Citește și: Carmen Brumă, rețetă rapidă pentru masa de prânz: „Una dintre salatele mele preferate”. Când trebuie adăugat usturoiul, pentru beneficii maxime

„Vinul este un foarte bun ingredient în marinade”

Vinul este folosit, în mare parte, pentru crearea sosurilor, însă Joseph Hadad spune că acesta poate face minuni și când vine vorba de marinade. 

„Un pas important în gătirea cu vin îl reprezintă lăsarea acestuia să fie procesat termic înainte de a adăuga alte lichide (supă, smântână, sos de roșii, etc). Aceasta va permite componentelor sale să se proceseze și să nu se simtă un gust crud de vin.

Și să nu uităm de marinare. Vinul este un foarte bun ingredient în marinade, pentru că este și aromat și suficient de acid pentru a avea un efect de frăgezire a cărnii puse la marinat. Iar apoi acea marinadă se poate folosi și ca sos pentru gătirea cărnii sau nu, depinde de preferințe.”, a continuat bucătarul chef.

VEZI și: Carmen Brumă, idee de mic dejun rapid. Are foarte multă proteină, vitamina C și este pentru dietă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel