Cum afectează zahărul imunitatea? Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări

Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Descriere foto: Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Doctor Mihail a explicat de ce consumul de zahăr ne afectează imunitatea și ce ar trebui să facem pentru a avea un sistem imunitar cât mai puternic.

Zahărul procesat, cunoscut și sub denumirea de zahăr rafinat, este un tip de zahăr care a fost extras din surse naturale, cum ar fi sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, și a suferit procese de rafinare pentru a îndepărta impuritățile, fibrele și nutrienții. Acesta este folosit frecvent în alimentele procesate, băuturile îndulcite și produsele de patiserie pentru a îmbunătăți gustul și a crește durata de valabilitate.

Zahărul procesat este o sursă rapidă de calorii goale (adică nu furnizează nutrienți esențiali precum vitaminele și mineralele), ceea ce poate contribui la creșterea în greutate. Consumul excesiv de zahăr determină o creștere a nivelului de insulină, hormonul care reglează stocarea grăsimii, favorizând astfel acumularea acesteia. Totodată, zahărul procesat este absorbit rapid în sânge, determinând creșteri bruște ale glicemiei și producerea unei cantități mari de insulină.  Consumul excesiv de zahăr poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. 

Te-ar putea interesa și: Povestea singurului român cu stea Michelin, Chef Richard Abou Zaki. A obținut această distincție la doar 23 de ani

Cum ne afectează consumul de zahăr imunitatea

Doctor Mihail a precizat că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru imunitatea noastră este să reducem consumul de zahăr. Zahărul rafinat procesat contribuie la creșterea inflamației în corp și, în același timp, ne predispune la obezitate. Totodată, activitatea fagocitelor, celulele imunitare responsabile de înlăturarea patogenilor din organism, este suprimată. Doctor Mihail a menționat că ar fi ideal să renunțăm definitiv la consumul de zahăr, dar a oferit și o soluție pentru cei care nu se pot abține. Specialistul a spus că, o dată pe lună, dacă ne este poftă de ceva dulce, putem mânca ceva ce conține zahăr, atâta timp cât acest lucru se întâmplă doar atunci și nu devine un obicei zilnic.

„Un lucru pe care poți să îl faci pentru imunitatea ta este să reduci consumul de zahăr rafinat. Acest zahăr rafinat este peste tot și avem impresia că este un pic de energie pe care o arzi. De fapt, nu o arzi. Zahărul rafinat procesat îți crește inflamația în corp, te predispune la obezitate și îți dă oscilații hormonale. Acest lucru îți afectează imunitatea și îți suprimă activitatea fagocitelor care sunt celule imunitare responsabile de înlăturarea patogenilor din organism.

Dincolo de asta, toată această cascadă inflamatorie cauzată de consumul regulat de zahăr îți scade și distruge imunitatea, deci este important să limităm consumul de zahăr, ideal să renunțăm complet la el. Putem avea o zi în care „trișăm” pe lună. Este un mod mai atent de a-ți bate joc de corpul tău. Dacă „trișezi” o dată pe lună și mănânci un tiramisu pentru că îți este poftă, dar în rest mănânci fructe, acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru imunitatea ta”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.

@doctor.mihail

Consumul regulat de zahăr iti scade imunitatea. Iata cum.☝????‍⚕️

♬ original sound - doctor.mihail



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel