Cum a ajuns Florin Zamfirescu să doarmă în cimitirul Bellu. Mărturisirile marelui actor: „N-aveam unde să dorm”

Florin Zamfirescu, captură video YouTube
Descriere foto: Florin Zamfirescu, captură video YouTube

Florin Zamfirescu a povestit prin ce a trecut la începuturile carierei sale, când, înainte de a da la facultate, dormea în cimitir, pentru că nu avea unde să stea. 


Florin Zamfirescu a fost invitat în cadrul podcast-ului ”Altceva”, realizat de Adrian Artene, acolo unde a povestit cum a ajuns să doarmă în cimitir, chiar înainte să intre la teatru. Mai mult, marele actor dezvăluie că pe lângă încurajările mamei sale, și pasiunea pentru scrierile lui Ion Manolescu l-au făcut să își dorească să devină actor. 

 

„Ce m-a îndemnat spre această meserie, în afară de mama, este că am citit o carte de la bibliotecă, scrisă de Ion Manolescu, artistul poporului. Eu am dat admitere la facultate dormind în Cimitirul Bellu noaptea, pe băncuța de la mormântul lui Ion Manolescu.


N-aveam unde să dorm. Intram în Bellu, rămâneam, se făcea noapte și era o băncuță acolo. Eu dormeam că dimineața mă duceam la admitere, la examen”, a spus Florin Zamfirescu, în podcast-ul moderat de Adrian Artene.


A rămas fără loc la cămin


Marele artist nu era familiarizat cu Bucureștiul, pe atunci, astfel că, neavând posibilitatea de a dormi la cămin, înainte de admitere, s-a refugiat în cimitir, acolo unde a petrecut noaptea lângă mormântul lui Ion Manolescu. 

 

„În perioada aceea, nu am nimerit căminul. Când se dădea admitere, în anul 1967 când am dat eu, se oferea un pat la un cămin. Eu nu am știut să întreb, nu am știut, am rămas în București și m-am întrebat ce mă fac. M-am dus la cimitirul Bellu și am găsit mormintele actorilor și era Ion Manolescu. Îi știam toate rolurile, tot, tot, tot și avea o băncuță. Era cald, vară, frumos și am dormit pe băncuța aceea” , a mai spus marele actor.

 

Motivul pentru care s-a retras de pe scenă, în urmă cu 3 ani: După 80 de ani, un actor nu mai știe ce joacă”

 

Florin Zamfirescu s-a retras din lumina reflectoarelor, în urmă cu 3 ani. Actorul a dezvăluit motivul pentru care a luat această decizie. În vara anului 2019 Florin Zamfirescu a susținut ultimul spectacol, după care s-a mutat la țară, alături de actuala lui soție, Daciana Toma. 

Într-un interviu recent, marele actor a vorbit despre retragerea sa din lumea teatrului. Florin Zamfirescu a mărturisit că cei doi copii ai săi sunt cei care duc tradiția mai departe.

„Am copiii care mă satisfac prin ce fac ei. Ambii sunt actori, deși eu nu i-am îndrumat sub nicio formă să facă asta. I-am lăsat pe ei să ducă mai departe tradiția. Calitatea unui artist e dată de opera lui, nu de longevitatea lui, că, dacă trăiește 98, 100 de ani, e cel mai mare actor. Păi, nu e.

După 80 de ani, un actor nu mai știe ce joacă, o face cu ajutorul căștilor în urechi, nu știu de ce se mai duce. Și noi am fost tineri și ne uitam la cei bătrâni, care nu mai pleacă. Dar n-am zis niciodată cuiva. Eu respect oamenii bătrâni.

M-am uitat în timp, cum au murit marii actori, Cotescu, la 54 de ani, cum a murit Amza Pellea, la 53, George Constantin, tot la 50 și ceva de ani. Eu am jucat până la 70. Era cazul să mă opresc, nu să arăt că sunt mai grozav decât ei, pentru că nu sunt', a susținut  actorul, potrivit impact.ro.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 22 aug 2023, 19:15 | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience