Crenvurști contaminați cu Listeria monocytogenes, retrași din magazine. Dacă i-ai cumpărat, NU îi mânca! Cum te afectează această bacterie

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Crenvurști contaminați cu Listeria monocytogenes au fost retrași din magazine.

Două sortimente de crenvurști au fost retrase de la comercializare ca urmare a contaminării cu o bacterie periculoasă, anunță InfoCons.

”Vă informăm că am fost notificați de către furnizorul SC Nordic Import Export CO SRL să inițiem retragerea de la comercializare și de la clienți a articolelor menționate mai jos. Motivul rechemării: prezenta Listeria monocytogenes.

În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu le consumați și sa le returnati in magazinele Metro Cash & Carry Romania SRL pana pe 30.11.2022, urmând să primiți contravaloarea lor”, au transmis reprezentanții Metro, potrivit InfoCons.

Listeria monocytogenes, ce este și cum poate afecta omul

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioza. Este o bacterie facultativă anaerobă, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului.

Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioza alimentar.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Simptome

Atunci când aveți o infecție cu listeria, semnele includ de obicei:

- diareea;

- greață;

- dureri musculare;

- febră.

Acestea pot apărea la câteva zile după ce ați mâncat alimentele contaminate sau pot dura câteva luni până să apară. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Dacă infecția se răspândește la sistemul nervos, este mai gravă. Această formă severă, numită listerioză, este fatală pentru 20% dintre persoanele care o au.

Acest lucru se întâmplă cel mai des la persoanele foarte tinere, foarte bătrâne și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Semnele pot fi:

- dureri de cap;

- înțepenirea gâtului;

- confuzie;

- pierderea echilibrului;

- convulsii, notează WebMD.

Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioza neonatală.

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel