Consumul a două beri pe zi îți pot "îmbătrâni creierul cu 10 ani". STUDIU

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Thais Do Rio
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Thais Do Rio

Două beri pe zi pot îmbătrâni creierul cu echivalentul a 10 ani, susțin oamenii de știință. Băutorii au fost avertizați să își țină în frâu obiceiurile proaste, în special cei de vârstă mijlocie.

Studiul a constatat că două halbe de bere sau pahare de vin la cină, seara, ar putea accelera îmbătrânirea.  Cercetătorii au analizat scanările RMN ale creierului a 36.000 de adulți din Marea Britanie, apoi i-au întrebat despre obiceiurile lor de consum de alcool. Rezultatele lor au sugerat că o persoană în vârstă de 50 de ani care obișnuia să bea două pahare pe zi  avea un creier cu 10 ani mai bătrân decât dacă ar fi renunțat complet la băutură.

Legătura se înrăutățea cu cât o persoană bea mai mult, arată concluziile publicate în Nature Communications. Chiar și cei care beau doar o halbă de bere pe zi, sau un pahar sau un pahar de vin, aveau creierul cu aproximativ doi ani mai bătrân.

Profesorul Henry Kranzler, un psihiatru care conduce Centrul Penn pentru Studiul Dependenței, a declarat: "Aceste constatări contrastează cu orientările științifice și guvernamentale privind limitele sigure de consum de alcool.

"De exemplu, deși Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă ca femeile să nu consume în medie mai mult de un pahar pe zi, limitele recomandate pentru bărbați sunt de două ori mai mari, o cantitate care depășește nivelul de consum asociat în studiu cu scăderea volumului creierului."

Autorul co-corespondent Remi Daviet, acum la Universitatea din Wisconsin-Madison, a sugerat că mentalitatea "încă un pahar" este dăunătoare. El a spus: "Există unele dovezi că efectul consumului de alcool asupra creierului este exponențial. Deci, un pahar în plus într-o zi ar putea avea un impact mai mare decât oricare dintre băuturile anterioare din ziua respectivă.  Asta înseamnă că reducerea consumului de alcool din ultima băutură din seara respectivă ar putea avea un efect important în ceea ce privește îmbătrânirea creierului."

Studiul a arătat că, în timp ce trei unități pe zi au îmbătrânit creierul cu 3,5 ani, doar o unitate în plus a crescut acest lucru la cinci ani

Profesorul asistent Gideon Nave, un autor corespondent al studiului, a declarat: "Acest studiu a analizat consumul mediu, dar suntem curioși dacă a bea o bere pe zi este mai bine decât a nu bea niciuna în timpul săptămânii și apoi șapte în weekend. Există unele dovezi că consumul excesiv de alcool este mai rău pentru creier, dar nu am analizat încă îndeaproape acest aspect."

Partea creierului care a fost afectată a fost materia cenușie (țesutul spongios din exteriorul organului) și materia albă (țesutul din interior). Materia cerebrală găzduiește celulele creierului și conexiunile dintre ele - și multe, multe altele. Atunci când este bolnavă, aceasta poate duce la afecțiuni precum demența și scleroza multiplă. 

Oamenii de știință au constatat că volumul mai mic al creierului nu a fost localizat într-o anumită regiune a creierului.Toți cei cărora le place să bea sunt conștienți de faptul că băutura poate schimba chimia creierului, provocând sentimente de relaxare, de nesăbuință și multe altele.Dar impactul pe termen lung asupra creierului este mult mai grav și ar putea fi permanent, potrivit The Sun. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel