Colesterolul „bun” vs. colesterolul „rău”. Mihaela Bilic: „Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL”

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce este exact colesterolul și ce diferențiază „colesterolul bun” de cel „rău”.

De cele mai multe ori auzim despre colesterol că este „ceva rău”. Cu toate acestea, adevărul este că acesta joacă un rol important pentru organism și are numeroase roluri pentru asigurarea funcționării acestuia în parametrii optimi. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cele două tipuri de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și HDL (colesterolul „bun”).

Colesterolul „bun” vs. colesterolul „rău” 

Potrivit medicului nutriționist, LDL-ul, cunoscut și ca colesterolul „rău”, are rolul de a transporta colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor. Pe de cealaltă parte, HDL-ul, sau colesterolul „bun”, ajută la eliminarea excesului de colesterol din celule și îl transportă înapoi la ficat pentru a fi eliminat sau refolosit.

„Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare! Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.

Există 2 tipuri de colesterol:

LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare”; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.

HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare.

Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40 mg/dl).

Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

„Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului”

Colesterolul se găsește exclusiv în produsele de origine animală, precum carne, mezeluri, brânzeturi, ouă și unt, iar impactul dietei asupra nivelului de colesterol din sânge este de doar 10%, precizează medicul nutriționist. Mai mult, consumul de alcool, fumatul și lipsa activității fizice au un impact negativ semnificativ asupra nivelului de colesterol, având o importanță mult mai mare decât consumul de grăsimi animale.

Mihaela Bilic recomandă o dietă bogată în fibre, precum cereale integrale, leguminoase și legume, cu aport crescut de calciu din produse lactate cu maxim 10% grăsime, pește gras și fructe oleaginoase, precum semințe, nuci și alune. Totodată, un stil de viață sănătos, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțarea la fumat, poate contribui la menținerea unui nivel optim al colesterolului în sânge, indiferent de alimentație.

„Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sânge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.

O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sânge indiferent de alimentație!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel