Cinci trucuri prin care poți avea parte de un somn răcoros, în zilele caniculare

Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Experții au identificat câteva obiceiuri care te vor ajuta să-ți îmbunătățești calitatea somnului în zilele toride de soare.

Canicula poate fi extrem de deranjantă și pe timpul nopții, nu doar ziua, provocând un mare disconfort atunci când dormi. Probabil că și ție ți s-a întâmplat măcar o dată să te trezești într-o baltă de apă, crezând, astfel, că totul se datorează temperaturilor ridicate de afară. De fapt, experții spun că există anumite lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că te poți relaxa perfect pe timpul nopții și că poți dormi cât mai bine. 


Nu mânca mult chiar înainte de culcare

S-ar putea să fii o persoană care se bucură ocazional de o cină târzie, dar aceasta ar putea fi o rețetă sigură către dezastru.

Martin Seeley, un expert în somn, spune pentru Best Life că oamenii ar trebui "să încerce să evite să mănânce mese mari chiar înainte de culcare" dacă vor să se simtă mai răcoroși noaptea. De ce? "Digestia poate face ca temperatura corpului să crească în timp ce încerci să dormi", explică el.

Asigură-te că ești bine hidratat.

A mânca este un lucru, dar a bea apă este altceva. Potrivit lui Jabe Brown, MSc, expert în sănătate, faptul de a fi bine hidratat poate "afecta semnificativ" cât de răcoros vă simțiți atunci când încercați să dormiți în nopțile călduroase. "Corpul nostru este alcătuit din aproximativ 60% apă, pe care o folosim pentru diverse procese fiziologice, inclusiv pentru a ne menține temperatura corpului", împărtășește Brown. "Consumul de apă din abundență în timpul zilei asigură corpului nostru resursele de care are nevoie pentru a ne menține sistemele interne de răcire funcționând eficient."

Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să dați pe gât un litru de apă în timp ce vă pregătiți să vă culcați pentru noapte. Brown notează că acest lucru ar putea încuraja mai multe drumuri la baie peste noapte.

"În schimb, concentrați-vă pe o bună hidratare pe parcursul zilei și luați doar câteva înghițituri de apă aproape de ora de culcare", recomandă el.

Dormi cu șosetele în picioare

Cei mai mulți dintre noi încercăm să purtăm cât mai puține haine atunci când ne este cald. Dar, deși dormitul cu șosetele în picioare poate părea destul de călduros, Jill Zwarensteyn, un antrenor certificat în știința somnului, aduce argumente care susțin acest lucru.

Potrivit lui Zwarensteyn, corpul se pregătește pentru somn prin schimbarea temperaturii centrale de la "niveluri de veghe", care înseamnă temperaturi scăzute ale pielii și o temperatură centrală ridicată, la "niveluri de somn", care înseamnă temperaturi ridicate ale pielii și o temperatură centrală scăzută.

"Pe măsură ce organismul schimbă aceste niveluri, are loc vasodilatația. Vasodilatația lărgește vasele de sânge și crește circulația sângelui, ceea ce reduce temperatura centrală a corpului. Așadar, dacă organismul dumneavoastră nu poate atinge temperaturi ridicate ale pielii și o temperatură centrală scăzută din cauza unei circulații deficitare, declanșarea somnului poate fi afectată. Prin urmare, purtarea șosetelor poate ajuta la reglarea acestui proces și la îmbunătățirea capacității de a adormi.", spune ea.

Fă o baie caldă înainte de culcare

Ca și în cazul dormitului cu șosete, a face o baie rapidă în apă fierbinte pare că nu ar face decât să te încălzească. Dar Zwarensteyn spune că îi sfătuiește, de asemenea, pe oameni să facă o baie caldă sau un duș chiar înainte de culcare pentru a asigura o noapte de odihnă relaxantă și revigorantă. 

"Cercetările arată că o baie sau un duș fierbinte înainte de culcare va ajuta la scăderea temperaturii corpului, ajutându-vă să vă simțiți răcoros și să adormiți mai repede", spune ea.

Bea mai puțin alcool

Mulți oameni optează pentru o băutură alcoolică înainte de culcare, deoarece cred că îi va ajuta să adoarmă mai repede și să îi relaxeze. Dar Niall Sherwell, expert în sănătate, spune că acel pahar de vin sau de whisky "perturbă procesul natural de termoreglare a organismului", ceea ce, la rândul său, vă poate face să adormiți mai greu.

"Alcoolul face ca vasele de sânge din apropierea pielii să se dilate, un proces cunoscut sub numele de vasodilatație, care inițial te face să te simți cald. Cu toate acestea, pe măsură ce alcoolul este metabolizat, acest proces se inversează și poate face ca temperatura corpului să scadă, ceea ce duce la transpirații nocturne și la întreruperea somnului", spune Sherwell. "Pentru a vă menține răcoarea și a menține o temperatură corporală constantă pe parcursul nopții, cel mai bine este să limitați consumul de alcool înainte de culcare."Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 12 aug 2023, 20:30 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience