Cinci mituri despre menopauză, demontate de specialiști. Cum gestionezi simptomele deranjante

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Simptomele deranjante produse de menopauză ar putea fi gestionate mai ușor, dacă faci abstracție de aceste cinci mituri. 

Poate că menopauza nu mai este un subiect total tabu, dar încă nu este ceva despre care toată lumea se simte confortabil să discute (mai ales la locul de muncă, unde multe femei își petrec atât de mult timp). Din această cauză, concepțiile persistă. Iată ce trebuie să știi despre unele dintre cele mai comune și incorecte mituri despre această etapă majoră a vieții, potrivit Prevention.


Mitul #1: Terapia de substituție hormonală este periculoasă


Adevărul: Pentru femeile sănătoase cu vârsta sub 60 de ani sau la mai puțin de 10 ani de la menopauză, riscurile HRT sunt scăzute și poate oferi în siguranță o ameliorare a simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, tulburările de somn și problemele vaginale/vezicii urinare, spune Sherry Ross, medic ginecolog și obstetrician și autor al cărții She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. 

De fapt, o urmărire de 18 ani a studiului care a declanșat teama generalizată de HRT nu a constatat niciun risc crescut de deces din orice cauză pentru femeile care au luat HRT timp de cinci până la șapte ani, comparativ cu cele care au luat un placebo. Studiul original din 2002 a primit multă atenție pentru că a constatat riscuri ridicate de boli de inimă și cancer de sân, dar constatările se aplicau doar femeilor mai în vârstă care luau HRT, un fapt care s-a pierdut în mesajele transmise. Atunci când este utilizată pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă, la cea mai mică doză eficientă, adaugă Dr. Ross, "beneficiile TRH depășesc adesea riscurile atunci când vine vorba de calitatea vieții". (HRT nu este recomandată femeilor cu antecedente de cheaguri de sânge, boli de inimă, boli de ficat sau anumite tipuri de cancer).

 

Mitul #2: Simptomele menopauzei nu durează mult timp


Adevărul: Menopauza este o călătorie îndelungată, iar simptomele pot dura până la 10 ani. Vestea bună este că unele dintre cele mai grave (cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne și tulburările de somn) se ameliorează în timp și, pentru majoritatea femeilor, dispar pe măsură ce organismul se adaptează la nivelurile mai scăzute de estrogen și progesteron, spune Joann E. Manson, M.D., profesor de medicină la Harvard Medical School și șef al diviziei de medicină preventivă de la Brigham and Women's Hospital din Boston. Uscăciunea vaginală și problemele legate de vezica urinară se ameliorează, de obicei, cu ajutorul medicamentelor, în special cu estrogen vaginal, spune Mary Jane Minkin, M.D., profesor clinic de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Școala de Medicină din Yale.

 


Mitul #3: Simptomele vor fi îngrozitoare


Adevărul: Poate că menopauza nu este o plimbare veselă, dar nici nu este o călătorie automată în iadul bufeurilor. Aproximativ 85% dintre femei au simptome în timpul menopauzei, dar acestea variază foarte mult în ceea ce privește frecvența și intensitatea, iar unele dintre ele dispar în cinci ani sau, uneori, în mai puțini ani, potrivit Cleveland Clinic. De exemplu, "transpirațiile nocturne le trezesc pe unele femei și nu se mai pot întoarce la somn. Altele își lipesc un ventilator pe ele și dorm toată noaptea și sunt bine", spune medicul Natasha Diaz, fondator al Roots Health DPC din Oak Park, IL. Doar aproximativ 20% dintre femei vor avea bufeuri și transpirații nocturne atât de deranjante încât vor trebui să le ceară medicilor lor medicamente pe bază de rețetă, spune Dr. Manson. Dr. Diaz încurajează femeile să le spună furnizorilor lor de servicii medicale despre orice simptome deranjante ale menopauzei (inclusiv probleme ale vezicii urinare și uscăciune vaginală, care pot duce la sex dureros), deoarece multe medicamente, terapii și schimbări ale stilului de viață - adesea simple - pot contribui în mare măsură la ameliorarea simptomelor. "Femeile nu trebuie să trăiască cu aceste lucruri", spune ea.

 


Mitul #4: Viața sexuală are de suferit


Adevărul: În timp ce simptome precum libidoul scăzut și uscăciunea pot afecta viața sexuală a unei femei, asta nu înseamnă că s-a terminat. Deși aproape jumătate dintre femei spun că menopauza a avut un impact asupra vieții lor sexuale, 43% spun că fac sex la fel de mult ca de obicei și 50% spun că sexul nu este niciodată dureros, potrivit sondajului Bonafide's State of Menopause. Și multe dintre simptomele care fac sexul mai puțin plăcut pot fi tratate. HRT poate stimula libidoul, iar "estrogenul vaginal, dilatatoarele vaginale și un lubrifiant bun pot ajuta la tratarea penetrării dureroase, a uscăciunii vaginale și a problemelor legate de vezica urinară", spune Dr. Ross. Dacă pentru tine este important să continui să faci sex, ea îți recomandă să "dai vaginului tău o voce, astfel încât să poți continua să ai o relație sexuală sănătoasă cu tine sau cu un partener în timpul perimenopauzei și menopauzei".

 

Mitul #5: Remediile naturale sunt la fel de eficiente ca și medicamentele


Adevărul: Nu sunt. Cercetările sunt amestecate pentru multe remedii naturale menite să abordeze simptomele complicate ale menopauzei, iar unele suplimente, precum uleiul de primula de seară și kava, pot fi de-a dreptul periculoase. Câteva, însă, s-ar putea dovedi benefice sau cel puțin inofensive. Există dovezi că suplimentele de melatonină, de exemplu, pot ajuta cu anumite probleme de somn, potrivit Clinicii Mayo, iar planta black cohosh a demonstrat o anumită capacitate de a ajuta cu bufeurile și are un bun istoric de siguranță, raportează Societatea Nord-Americană de Menopauză, deși persoanele cu probleme hepatice nu ar trebui să o ia. Cu toate acestea, multe suplimente americane sunt slab reglementate, așa că, mai degrabă decât să "experimentați cu o mulțime de tratamente OTC", Dr. Manson recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră dacă ați putea beneficia de vreunul dintre ele, potrivit Prevention.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel