Chimicalele din bucătării, nocive. Cresc riscul de cancer hepatic

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Chimicalele din bucătăriile proprii ne pot îmbolnăvi.

Chimicalele din bucătării pe care le folosim pentru curățarea ustensilelor pot avea efecte negative asupra sănătății. Un nou studiu constată că expunerea la "substanțe chimice" pe multe bunuri de uz casnic poate crește semnificativ riscul de cancer hepatic al unei persoane.

Substanțele chimice sintetice comune folosite la ambalajele produselor alimentare și în unele articole de bucătărie pot crește de patru ori riscul de cancer, avertizează un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Southern California (USC) din Los Angeles au descoperit că substanțele perfluoroalchilate pot mări riscul de carcinom hepatocelular neviral, un cancer hepatic comun, arată Daily Mail.

Persoanele care au avut cea mai mare expunere înregistrată la toxine au avut un risc de până la 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu boala.

Unde se găsesc substanțele chimice

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că aceste substanțe chimice sunt peste tot - de la vase de gătit, apa de la robinet, la fructe de mare, îmbrăcăminte impermeabilă, produse de curățare și chiar șampon.

Probleme de sănătate

Tot mai multe studii au arătat pericolul provocat de acești compuși, despre care nu se știau foarte multe lucruri până în ultimii ani. Dar experții se tem că daunele au fost deja făcute și mulți oameni ar putea dobândi mari probleme de sănătate în viitor.

„Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”, a spus Dr. Jesse Goodrich, cercetător postdoctoral la USC.

Echipa USC a adunat date de la peste 200.000 de oameni din Hawaii și Los Angeles și a comparat 50 de oameni care au dezvoltat cancer la ficat cu alți 50 care nu au fost diagnosticați cu această boală.

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel