Chef Luca Crostelli, povestea pasiunii moștenite din familie. De la un mic restaurant din Italia, la locații cu stele Michelin

Data actualizării: | Data publicării:

Luca Crostelli, un renumit Chef, cu experiență de stele Michelin, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre pasiunea sa pentru gastronomie, dar și cum a ajuns să lucreze în locații de top, din întreaga lume.

Cu peste 20 de ani de experiență în industria internațională și cu o expertiză de stele Michelin la activ, Luca Crostelli a lucrat în numeroase restaurante de renume.
Provenind dintr-o familie de bucătari italieni, Luca a avut întotdeauna o pasiune uriașă pentru mâncare, ospitalitatea fiind practic ceva care îi curge prin „sânge”, așa cum ne-a mărturisit chiar el. 

Născut și crescut în inima Italiei, Chef Luca și-a început călătoria culinară profesională în țara sa natală în 2007, perfecționându-și expertiza în bucătăria pur italiană.  


În 2009, Luca s-a alăturat restaurantului Casa Vissani, cu stele Michelin, unde a lucrat timp de trei ani și a urcat rapid în ierarhie pentru a evolua în funcția de Chef de Partie în secția de paste a restaurantului, trecând în același timp prin toate sectoarele bucătăriei și participând la crearea unei enciclopedii de bucătărie italiană. 
Luca a continuat să își extindă călătoria culinară prin Italia, alăturându-se în 2012 Ristorante Enoteca Pinchiorri, de asemenea cu stele Michelin, participând, de asemenea, la evenimente externe, inclusiv la operațiunile de catering pentru deschiderea uneia dintre cele mai mari crame din Italia, Antinori. 

În 2014, Luca s-a mutat în Elveția pentru a se alătura restaurantului Il Lago din nordul Italiei, premiat cu stele Michelin, de la Four Seasons Hotel Geneva, unde a dobândit o experiență bogată în domeniul F&B hotelier, supervizând pregătirea și executarea banchetelor, precum și gestionarea room service-ului și a serviciului de mic dejun al hotelului. 

În 2016, a preluat un nou proiect alături de renumitul Chef Saverio Sbaragli la Restaurant Tosca, unde au obținut cu succes reconfirmarea primei stele Michelin la restaurant și recunoașterea BIB Gourmand din Ghidul Michelin pentru Bistrot Puccini. 

Trei ani mai târziu, în 2019, Chef Luca s-a mutat în Franța pentru a ocupa postul de Chef De Cuisine la restaurantul de fine dining sezonier Dolceva, la renumitul Hotel Pan Deï Palais din Saint Tropez. Datorită succeselor sale în lumea F&B, antreprenorul și fondatorul M3 GROUPE Abdallah Chatila i-a cerut lui Luca să se întoarcă la Geneva pentru a superviza înființarea M3 RESTAURANTS, care a inclus, de asemenea, crearea unui laborator de paste proaspete și a unui restaurant italian, precum și gestionarea bucătăriei Restaurantului Cheval Blanc din Vandoeuvres.

În iulie 2022, Palazzo Versace Dubai a anunțat numirea lui Luca Crostelli în funcția de Chef De Cuisine la Vanitas, restaurantul italian emblematic al hotelului.  În noul său rol de Chef De Cuisine la Vanitas, Luca este responsabil de supravegherea operațiunilor de bucătărie, precum și de curatoria și dezvoltarea meniului.

 

 

Luca Crostelli, interviu Spectacola

Spectacola: Povestiți-ne mai multe despre istoria și relația dumneavoastră cu Gastronomia? Cum a început povestea carierei dumneavoastră?

Luca Crostelli: Provin dintr-o familie cu un istoric în restaurante, de la bunica mea încoace, toți au fost bucătari, ei mi-au injectat în sânge pasiunea pentru gătit.

Spectacola:  Ce vă place cel mai mult la meseria dumneavoastră?

Luca Crostelli: Relația pe care o am cu mâncarea este o poveste de dragoste. Să creez noi feluri de mâncare, să transform materia primă într-o combinație de arome și texturi în continuă schimbare, dar păstrând mereu gustul tradiției. Relația cu fiecare client în parte, faptul că îi fac fericiți este tot ceea ce mă face și pe mine fericit.

Spectacola: Ați lucrat și v-ați implicat în diverse restaurante cu stele Michelin, care a fost cel mai important lucru pe care l-ați învățat?

Luca Crostelli: Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la toți profesorii mei este să respect materia primă.
Să încerci să suporți presiunea și să rămâi mereu concentrat, respectând toți oamenii care fac parte din echipă. Să încerc să risc mereu, chiar și să fac greșeli, din greșeli se poate învăța cel mai mult.

Spectacola:  Cum ați descrie identitatea dumneavoastră culinară?

Luca Crostelli: Așa cum am menționat mai sus, provin dintr-o familie cu o cultură a restaurantului, la baza muncii mele mele stă gustul tradiției, iar după ce am avut diverse experiențe, am creat un mix între tradiție și inovație, cu utilizarea tehnicilor de ultimă generație. Scopul meu este ca oamenii mei să nu se poată lipsi de mâncarea mea.

Spectacola: Când și cum a apărut parteneriatul cu Palazzo Versace Dubai?

Luca Crostelli: După o experiență în Rusia cu Four Seasons, în luna martie a acestui an, am decis să mă mut în Dubai, unde locuiește în prezent și familia mea. În luna mai am primit un mesaj direct de la bucătarul executiv de la Palazzo Versace, care m-a întrebat dacă sunt interesat să mă ocup de restaurantul italian al hotelului. De îndată ce am pus piciorul la "Vanitas" mi s-a făcut pielea de găină. Așa că am decis să pornesc în această aventură alături de ei începând cu luna iunie 2022.

Spectacola: Care este momentul din cariera ta de care ești cel mai mândru?

Luca Crostelli: Momentul care mă face cel mai mândru de cariera mea a fost atunci când am decis să pornesc pe drumul restaurantelor Michelin, primul pas pe care l-am făcut a fost Casa Vissani, cu Chef Gianfranco Vissani. Am început ca stagiar, iar apoi am rămas acolo timp de patru ani. M-a făcut să mă îndrăgostesc cu adevărat de această profesie și am avut ocazia de a cunoaște materii prime de cel mai înalt nivel și de a putea lucra cu ele. Am făcut o mulțime de evenimente mari cu el și am scris și o carte. Să spunem că, atunci când am terminat experiența, nu mi-a mai fost frică de nimic.


Spectacola: Recent, Dubaiul a fost inclus în Ghidul Michelin. Ce reprezintă asta pentru gastronomia din această destinație?

Luca Crostelli: Ghidul Michelin este ca o biblie a gastronomiei. Dubaiul a avut o evoluție culinară incredibilă și nu avea absolut nicio șansă să nu fie evaluat de un ghid important precum Michelin.

Începând cu luna martie 2022, Dubai, una dintre cele mai diverse destinații gastronomice din lume, a fost selectată de Ghidul MICHELIN pentru a fi cea mai recentă locație adăugată celor 35 de destinații culinare din America de Nord, America de Sud, Asia Pacific și Europa. Lansarea Ghidului MICHELIN Dubai din acest an este un catalizator pentru a poziționa Dubaiul drept destinația pentru gurmanzi și pentru cei care caută experiențe culinare autentice, pentru toate gusturile și buzunarele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel