Chaser, cel mai deștept câine din lume, care a învățat peste 1.000 de cuvinte și a apărut pe coperțile revistelor alături de Brad Pitt și Katie Holmes

Data publicării:

„Cartea Din dragoste pentru câini este o plimbare plină de bucurie prin lumea câinilor, cu o perspectivă strălucitoare și originală – în mare parte bazată pe știință – care va schimba pentru totdeauna felul în care vă priviți prietenii cu patru picioare”, declara Maria Goodavage, autoarea de bestsellere New York Times.

Cartea perfectă pentru iubitorii de câini, care te va ajuta să-ți înțelegi companionul canin și să comunici mai bine cu el.

 

Povestea relației dintre un câine inteligent pe nume Chaser și stăpânul său, cercetătorul și psihologul comportamental Dr. John W. Pilley Jr., ale cărui descoperiri au devenit virale în anul 2011.

 

Pilley a reușit să o învețe pe Chaser numele a peste 1.022 de obiecte (jucăriile ei), dar și sute de alte nume, inclusiv nume de persoane și locuri, precum și substantive comune, verbe, adverbe și prepoziții, și sintaxa propoziției simple.

 

Simpatica Chaser a făcut furori în media și printre vedetele de la Hollywood: frumosul Border Collie a împărțit coperta revistei National Examiner cu Brad Pitt și pe cea a ziarului Daily Mail cu Katie Holmes.

 

Din dragoste pentru câini/ For the Love of Dog: The Ultimate Relationship Guide –Observations, lessons, and wisdom to better understand our canine companions, de Pilley Bianchi, cu ilustrații de Calum Heath, carte recent apărută la editura ap!, este lectura care te va ajuta să dobândești o mai bună înțelegere a companionului tău canin, să comunici mai bine cu el și să îi oferi o viață mai bună și mai fericită.

 

Cartea este totodată o poveste fermecătoare despre relația dintre un câine foarte inteligent pe nume Chaser și proprietarul său, cercetătorul și psihologul comportamental Dr. John W. Pilley Jr., ale cărui descoperiri au devenit virale în anul 2011. Profesorul (de 84 de ani) și câinele său de 6 ani au oferit atunci lumii confirmarea științifică că iubiții noștri câini nu sunt doar mai inteligenți decât credeam, ci și mult mai capabili. Nu întâmplător, Chaser, câinele instruit de Dr. John Pilley, a fost supranumit „cel mai deștept câine din lume”. Chaser a fost un Border Collie de o frumusețe și o inteligență aparte care a împărțit coperta revistei National Examiner cu Brad Pitt și pe cea a ziarului Daily Mail cu Katie Holmes, și despre care au scris diverse publicații, printre care și revista franceză Paris Match sau publicația New Scientist. Chaser a apărut chiar și la TV, în emisiunea 60 Minutes.

 

 

Volumul de față este un cadou extraordinar pentru iubitorii de câini, pentru cei care se gândesc să-și ia un câine sau pentru cei care iubesc câinii, dar nu îndrăznesc (încă) să aducă ghemotocul de blană acasă.

 

Autoarea cărții, Pilley Bianchi, este muziciană, producătoare și scriitoare premiată. Nu și-a imaginat niciodată că își va folosi aceste abilități pentru a colabora cu tatăl său, Dr. John W. Pilley Jr., și cu cățelușa sa, Chaser, în călătoria lor științifică revoluționară pentru a confirma ceea ce iubitorii de câini au știut dintotdeauna: aceste animale sunt mai deștepte decât credem noi.

 

Bianchi a fost producătoare, scriitoare și consultant media pentru Chaser, în această calitate apărând în mai multe publicații precum: Time, People, Popular Science, New York Times, Modern Dog, USA Today și la diverse posturi de televiziune precum: CBS, NBC, ABC, BBC, ITV, Discovery, Nat Geo Wild, la care a vorbit despre acest câine extraordinar. Bianchi a colaborat cu tatăl ei și cu coautoarea sa, Hilary Hinzmann, la bestsellerul lor New York Times, „Chaser: Unlocking the Genius of the Dog Who Knows a Thousand Words”. Bianchi este fondatoarea Chaser Initiative, o organizație nonprofit, unde copiilor li se vorbește despre moștenirea pe care ne-a lăsat-o John Pilley, fiind inițiați totodată în învățarea prin joc.

  

Chaser a devenit parte din familia Pilley în anul 2004, la vârsta de 2 luni. Ea a devenit de asemenea noul partener de cercetare al lui Dr. John W. Pilley Jr., care și-a propus să o învețe pe Chaser limbajul uman, un lucru pe care nu îl mai încercase în cei 25 de ani de activitate ca psiholog comportamental specializat în cogniția canină și în învățarea limbajului. Dr. John W. Pilley Jr. a fost profesor emerit în Departamentul de Psihologie la Colegiul Wofford, din partea căruia a primit și un doctorat onorific în psihologie în anul 2016.

 

Dr. Pilley a reușit să o învețe pe Chaser numele a peste 1.022 de obiecte (jucăriile ei), dar și sute de alte nume, inclusiv nume de persoane și locuri, precum și substantive comune, verbe, adverbe și prepoziții, și sintaxa propoziției simple. Oficial, ea a avut cea mai mare capacitate de învățare testată a limbajului uman dintre toate animalele din lume, inclusiv primate, păsări și delfini, fiind recunoscută astfel drept cel mai deștept câine din lume.

 

Împreună, dr. John Pilley și Chaser au descifrat codul de predare a limbajului uman la câini. Și pentru a-ți da seama de importanța acestei descoperiri, gândește-te numai că oamenii și câinii au împărțit același drum timp de mai bine de 40.000 de ani, fără ca nimeni să își pună problema (cel puțin atât de serios ca Dr. Pilley) unei mai bune comunicări între cele două specii.

 

Dar cartea aceasta nu este numai despre performanța lui dr. Pilley și despre istețimea neașteptată a lui Chaser, ci și despre relația noastră ancestrală cu câinii, răspunzându-ne la o serie de întrebări precum:

 

De unde vine puritatea spiritului lor?  Cum putem deveni mai buni datorită loialității și afecțiunii lor candide?  Cum putem să le imităm comportamentul pentru a deveni ființe umane mai bune, însetate de cunoaștere, care acceptă și iartă?  Cum pot deveni lecțiile pe care ni le oferă și mai însemnate printr-o mai bună comunicare?  Cum putem să le îmbogățim viața, îmbogățindu-ne-o în același timp și pe a noastră? 

 

În opinia lui dr. Pilley: „Pentru a înțelege pe deplin orice lucru fundamental, trebuie să experimentăm lumea în trei moduri. Prin știință, poezie și mitologie. Dacă omitem unul dintre ele, cu siguranță vom pierde din vedere ceva important”.

 

În această ordine de idei, autorul ne va trezi și mai mult simpatia față de această specie, relatând la începutul cărții câteva povestiri mitologice referitoare la câinii de pe Arca lui Noe și la Argos, câinele lui Ulise.

 

O scurtă istorie a câinilor, care au evoluat în imediata apropiere a oamenilor, după cum o dovedesc numeroasele dovezi arheologice existente, va confirma încă o dată faptul că relația dintre oameni și câini a fost dintotdeauna foarte strânsă. Tot în această secțiune aflăm și care erau concepțiile străvechi cu privire la câini la mesopotamieni, greci, egipteni, perși, romani, mayași, africani, etc.

 

 

Tot aici vom învăța:

 

Să descifrăm diferitele tipuri de lătrat ale câinilor și să nu fim indiferenți la ele.  Să ne dăm seama care sunt abilitățile forte ale câinelui nostru și să-l dresăm în funcție de acestea; Să asigurăm bunăstarea câinelui pe care îl avem în grijă, ținând cont de nevoile lui reale, și nu de ce credem noi că i-ar plăcea câinelui. Ce lucruri îi plac foarte mult câinelui nostru în ciuda faptului că noi le considerăm scârboase; Ce lucruri, dintre cele pe care le facem noi, stăpânii, îi enervează foarte mult pe câini; Cât de mare este puterea jocului și a laudei; (Pop-Pop) Power of Play, Power of Praise; Cum facilitează jocul învățarea numelor obiectelor; O serie de sfaturi referitoare la joacă.

 

Bineînțeles că toate aceste informații utile, care îi vor fi de folos oricărui posesor de câini, sunt intercalate cu ponturi și povești despre Chaser și despre cum au funcționat tehnicile doctorului Pilley pentru ea.

 

Oferindu-ne o serie de exemple relevante despre diverși câini foarte talentați care au reușit performanțe deosebite, autoarea ne pune pe gânduri, citându-l pe strălucitul primatolog și etolog Frans de Waal: „Suntem noi suficient de inteligenți pentru a ști cât de inteligente sunt animalele?”.

 

Deși nu putem oferi un răspuns foarte sigur la această din urmă întrebare, ceea ce putem spune cu certitudine este că Dr. John W. Pilley Jr. a oferit lumii dovezi științifice că cei mai buni prieteni ai omului nu sunt doar inteligenți, ci sunt capabili de mult mai mult decât ne-am dat seama până acum. În plus, exemplele din carte ne arată că metodele folosite de Dr. Pilley pentru a o transforma pe Chaser în „cel mai deștept cățel din lume” funcționează și pot fi aplicate de fiecare dintre noi cu animalul nostru de companie. De aceea, merită încercate!

 

Cartea Din dragoste pentru câini este disponibilă pe site-ul Editurii ap! la un preț special, redus cu 30%.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel