Celebrul violinist român Răzvan Stoica, concert cu o vioară Stradivarius din 1729: „Este precum un cal nărăvaș care trebuie strunit”

Data publicării:
EXCLUSIV

 Celebrul violinist român Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius Orchestra (țările de jos) vor susține concert extraordinar pe  domeniul Cantacuzino de la Florești.

În 1 iulie 2023, de la ora 20:30, pe Domeniul Cantacuzino din Floreșți, Prahova va avea loc un eveniment muzical de excepție. Cu o tehnică fenomenală și un ascuțit simț al frazării, Răzvan Stoica este unul dintre cei mai importanți violonișți români ai momentului. El se numără printre puținii violoniști care poate aborda practic orice repertoriu, cu o acuratețe stilistică aparte în muzică barocă, dar și în muzică contemporană, cu sonorități pline de pasiune, senzualitate și romantism.

Spectacola: Ai o vioara Stradivarius. Pentru necunoscători, ce minuni face aceasta?

Răzvan Stoica: Vioara Stradivarius este un instrument valoros prin calitatea lemnului și a tehnicii impecabile de construcție, un instrument foarte vechi - cel pe care cânt eu este fabricat în 1729. Este și o vioară foarte pretențioasă însă; precum un cal nărăvaș care trebuie strunit, are nevoie de atenție sporită, dragoste și grijă, însă răspunsul ei va fi pe măsură! Personal, cred că cea mai mare „minune” pe care o face acest instrument este să răspundă și să își modifice sunetul după sufletul celui care o mânuie.
 
 

Spectacola:  Cum regăsești România de câte ori revii?

Răzvan Stoica: România este frumoasă, încă prea puțin descoperită și are un potențial uriaș de dezvoltare. Mă refer atât la peisajele și eclectismul urban, cât și la cel cultural, pe care îl descopăr de fiecare dată mai deschis către experiențe noi, către manifestări din cele mai diverse, interesante; un peisaj cultural aflat în continuă creștere și cu o capacitate uriașă de a se dezvoltă și de a aprecia actele artistice de calitate din ce în ce mai înaltă.
 

Spectacola: Există o diferența între publicul de aici și cel din afară?

Răzvan Stoica: Desigur că există; poporul român, țara noastră este „altfel” (după cum foarte bine consemna istoricul Lucian Boia). Publicul din România este entuziast, cu siguranță mai puțin blazat și, aș îndrăzni să spun, sincer în răspunsul dat artiștilor cu care se întâlnește la concerte, recitaluri, sau chiar pe stradă. Aici, manifestările culturale încă se bucură de o curiozitate pe care în alte țări (cu tradiție culturală mult superioară nouă) nu o mai întâlnesc atât de des și care vine din, probabil, obișnuința de a asista la astfel de evenimente de înaltă calitate artistică.
 
Răzvan Stoica a evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborări ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche Germania, Filarmonica olandeză, Filarmonica „George Enescu” din Bucureșți precum și Orchestra Simfonică Sanremo și Orchestra Academiei Beethoven. Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competițîi prestigioase. Ulterior câștigării, în anul 2013, a Marelui Premiu al concursului „Strad Prize” (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius ce datează din 1729.
Evenimentul începe la ora 20.30, pe Domeniul Cantacuzino de la Florești.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Evenimente


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel