Cele mai bune sfaturi pentru un somn mai liniștit atunci când ești răcit

Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Lupta împotriva unei răceli vă poate lăsa fără energie. Dar poate fi greu și să dormiți atunci când tușiți, strănutați sau aveți febră în mod constant. 

De ce este atât de important somnul atunci când ești răcit

"Somnul este cel mai rapid mediu de vindecare", spune pentru LIVESTRONG.com specialistul în somn Michael Breus, PhD, autorul cărții The Power of When.

Acest lucru se datorează faptului că refacerea fizică are loc în timpul somnului, când se produce hormonul de creștere. "Acest lucru ajută în mod direct la repararea celulară și la o creștere a producției de celule T ucigașe, care, la rândul său, ajută la combaterea bolilor", spune Breus.

Iar atunci când prindeți un somn de calitate, corpul dumneavoastră este, de asemenea, capabil să creeze mai multă interleukină-6, o componentă integrantă a sistemului imunitar, cunoscută ca o citokină proinflamatoare care joacă un rol cheie în crearea celulelor T, adaugă Alexandra Kreps, MD, medic primar certificat de medicină primară la Tru Whole Care.

1. Reduceți căldura din dormitor

Când sunteți bolnav, secretul unui somn liniștit poate fi termostatul. Pentru cele mai confortabile și optime condiții de somn, reduceți căldura. Temperaturile mai scăzute vă pot ajuta să ațipiți mai liniștit și să aveți un somn mai bun în ciclul REM, spune Dr. Kreps. Într-adevăr, temperaturile nocturne mai ridicate au dus la o calitate mai slabă a somnului într-un studiu din mai 2017 în Science Advances.

Acest lucru se poate datora faptului că "temperaturile mai calde pot interfera cu ritmul tău circadian, împiedicând organismul să își reducă propriul termostat", ceea ce poate provoca perturbări ale tiparelor normale de somn, spune Dr. Kreps.

2. Schimbați-vă așternuturile

"Oamenii bolnavi transpiră destul de mult, așa că așternuturile vor fi pline de bacterii", spune Breus. Schimbarea lenjeriei de pat cel puțin o dată pe săptămână este importantă pentru a curăța orice bacterii sau viruși reziduali care pot trăi pe materialul textil", spune Dr. Kreps, adăugând: "cei care suferă de alergii sau astm pot avea nevoie să schimbe cearșafurile mai des din cauza prafului care se poate aduna pe cearșafuri și poate provoca exacerbarea simptomelor."

 

3. Aveți un umidificator la îndemână

"Un umidificator poate ajuta la menținerea tractului respirator umezit și la reducerea iritației la nivelul plămânilor, precum și la reducerea transmiterii infecțiilor din cauza pasajelor nazale și a gâtului uscat", spune Dr. Kreps.

Într-adevăr, potrivit unui articol de cercetare din mai 2019 din PNAS, umiditatea scăzută scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva gripei.

4. Obțineți mai mult magneziu

Important pentru funcția musculară și nervoasă, controlul glicemiei și reglarea tensiunii arteriale, magneziul poate ajuta, de asemenea, la somn și poate fi benefic pentru sistemul imunitar, spune Dr. Kreps.

Într-adevăr, un mic studiu a constatat că administrarea de suplimente de magneziu a crescut semnificativ timpul de somn și eficiența somnului la persoanele în vârstă care suferă de insomnie, conform cercetării publicate în ediția din decembrie 2012 a Journal of Research in Medical Sciences: The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences: Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe studii pentru a susține utilizarea magneziului ca ajutor pentru somn.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel