Cea mai lungă zi din an. Când trecem la ora de iarnă şi cum ne afectează schimbarea

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Iată când se schimbă ora în România, dar şi cum ne afectează trecerea la ora de iarnă. Vom avea cea mai lungă noapte din an. 

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În 2021, trecerea la ora de iarnă va avea loc în anul 2021 în noaptea de 30, spre 31 octombrie, când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

În România există două schimbări de oră într-un an: în martie și în octombrie

Țările europene au adoptat acest sistem de ora de vară – ora de iarnă secolul trecut, cu scopul de a utiliza la maximum lumina în serile de vară și în diminețile de iarnă, fiind constatată necesitatea acesteia în mai multe sectoare de activitate, precum agricultura.

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Astfel, duminică, 31 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că în acea zi vom dormi cu o oră mai mult.

Ceasurile vor trebui setate cu o oră înapoi. Ziua în care trecem la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an, aceasta având 25 de ore în loc de 24.

 

Trecerea la ora de iarnă se face la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă, care a avut loc la 22 septembrie și care a marcat finalul oficial al verii și începutul toamnei astronomice.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică.

Aceasta acoperă calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

 

Citește continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel