Ce vârstă are câinele tău, calculat în ani umani. Mitul celor „șapte” ani

Data publicării:

De la ani de câine la ani de om: Iată câți ani are de fapt câinele tău

Calcularea vârstei câinelui este un concept popular, sugerând că un câine îmbătrânește șapte ani într-un an al omului. Dar cât de adevărat este acest lucru?


Vechiul clișeu este că fiecare an din viața unui câine este echivalent cu șapte ani umani. Cu alte cuvinte, un câine de cinci ani este ca un om de 35 de ani. Dar nu este atât de simplu. Ritmul în care se dezvoltă câinii este diferit de cel al oamenilor, iar mărimea și rasa câinelui fac o mare diferență în ceea ce privește durata de viață a acestuia.

Oamenii au nevoie de 18 ani pentru a ajunge la vârsta adultă, dar cățeii sunt pui doar pentru șase până la nouă luni (în funcție de mărime și rasă). Câinii trec de obicei prin pubertate între șase luni și un an, deci aceasta este faza lor de adolescență. Apoi, ei sunt socotiți drept tineri adulți până când ajung la trei-patru ani.

Durata de viață a unui câine


Asociația Americană a Spitalelor de Animale consideră că 25% din viața unui câine constituia viața de „ bătrân”. În mod obișnuit, se presupune că aceasta se situează în jurul vârstei de șapte ani, deși variază în funcție de rasă (între cinci și zece ani, de exemplu). O speranță de viață umană de aproape 81 de ani în Marea Britanie ar însemna că un câine de șapte ani ar avea aproximativ 61 de ani umani.


Dacă vă întrebați despre acele rase, cum ar fi Marele Danez, care au o durată de viață scurtă, s-a sugerat că, din moment ce cercetările arată că nu sunt "îmbătrâniți" din punct de vedere comportamental sau neurologic atunci când mor, acești câini din păcate nu ajung la bătrânețe.


Apoi, trebuie să ținem cont de durata de viață diferită a diferitelor rase sau amestecuri. Un studiu recent efectuat pe aproape 2 milioane de câini care sunt clienți a peste 1.000 de clinici veterinare din SUA a constatat că speranța de viață a unui câine la naștere este de 12,69 ani.

 

Acest lucru este puțin mai mare decât un studiu anterior din Marea Britanie, care a estimat-o la 11,23 ani, și puțin mai mică decât un alt studiu din SUA, care a constatat că este de 15,4 ani.

 

Dar depinde. Câinii de sex feminin trăiesc puțin mai mult decât cei de sex masculin. Câinii mici trăiesc mai mult decât câinii mari - câinii mici timp de 16,2 ani și câinii uriași timp de 12 ani, potrivit unui studiu. 

În general, câinii de rasă mixtă trăiesc ceva mai mult decât cei de rasă, dar unii câini de rasă au o durată de viață lungă (chihuahua, shih tzus și teckel au fost rasele cele mai longevive într-un studiu).

Graficul vârstei câinilor: Câți ani are câinele meu?


Toate acestea ne spun că un câine de un an este poate fi  echivalentul unui om de 18 ani și poate că, după aceea, raportul 1:7 are mai mult sens. O altă linie de cercetare are în schimb o abordare biologică.

Pe măsură ce îmbătrânim, apar modificări epigenetice ale ADN-ului ca urmare a unui proces numit metilare. Oamenii de știință au analizat aceste modificări ale acidului nucleic (numite metilomi) a 104 labradori și le-au comparat cu cele ale oamenilor. Relația nu a fost liniară. Rezultatele ne oferă un alt calculator: pentru a găsi echivalentul uman al vârstei unui câine, luați logaritmul acestei vârste, înmulțiți cu 16 și apoi adăugați 31.

 

Funcționează cel mai bine la ambele capete ale duratei de viață și nu la fel de bine pentru unii dintre anii de mijloc. Pe baza epigenomului, acești oameni de știință spun că un cățeluș de opt săptămâni este echivalent cu un bebeluș de nouă luni, iar un câine de 12 ani este aproximativ echivalent cu o persoană de 70 de ani.

De asemenea, au constatat că un câine de un an este echivalent cu un om de 31 de ani; un câine de doi ani este echivalent cu puțin peste 40 de ani; un câine de șapte ani este echivalent cu o persoană de 60 de ani; iar un câine de 14 ani este echivalent cu aproximativ 80 de ani în termeni umani.


Bineînțeles, aceste rezultate vor varia în cazul altor câini. Dacă acest lucru începe să vă pară puțin deprimant pentru că câinele dumneavoastră este mai bătrân decât ați crezut, aveți curaj.


Un studiu amplu arată că o viață mai lungă este asociată cu o greutate sănătoasă a câinelui dumneavoastră, așa că o supraveghere a greutății sale va fi de ajutor (cereți sfatul medicului veterinar). De exemplu, un labrador cu o greutate normală trăiește 13,6 ani dacă este femelă și 13,3 dacă este mascul, dar dacă este supraponderal, aceste cifre scad la 13,0, respectiv 12,7 ani.


Un yorkshire terrier cu o greutate normală trăiește 15,5 ani (femela) sau 16,2 (mascul), dar aceasta scade la 13,5, respectiv 13,7 ani dacă este supraponderal.


Curățările dentare sunt, de asemenea, legate de o durată de viață mai lungă, dar nu este clar dacă acest lucru reflectă o mai bună îngrijire generală a sănătății sau este specific îngrijirii dentare. Așadar, calcularea vârstei unui câine în termeni umani este mai complicată decât ați putea crede, săptămânile și lunile de cățelușie contând foarte mult, chiar dacă se termină într-o clipă, potrivit Science Focus. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel