Ce valabilitate are crema de protecție solară după ce o aplici pe piele. Scurt ghid pentru folosirea SPF, direct de la dermatologi

Data publicării:

Ați folosit vreodată cremă de protecție solară înainte de expunerea la soare și, cu toate astea, v-ați trezit cu pielea roșie și arsuri? Un motiv ar putea fi termenul de eficiență  al cremei. 

Vă întrebați ce valabilitate are crema de protecție solară? Răspunsul depinde de intenția întrebării dumneavoastră. La urma urmei, crema de protecție solară are o dată de expirare, dar are și o perioadă de protecție stabilită, motiv pentru care dermatologii sunt atât de fermi în a le spune pacienților lor - importanța reaplicării SPF.

 

Astfel că că, dacă ați aplicat cu sfințenie crema de protecție solară, dar încă mai simțiți furnicături, senzație de apăsare și roșeață din cauza supraexpunerii la razele UV dăunătoare, este timpul să aflați realitatea unora dintre cele mai arzătoare întrebări legate de SPF. Iată explicațiile dermatologilor, potrivit wellandgood.com.

Cât timp rezistă crema de protecție solară pe piele

Longevitatea factorului de protecție solară va depinde de produsul specific pe care îl folosiți. Acestea fiind spuse, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD), ar trebui să reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore în timp ce petreceți timp în lumina directă a soarelui pentru o protecție optimă. Iar acest lucru este valabil și pentru toate nivelurile de SPF. În timp ce experții de la AAD (și dermatologii, în general) recomandă folosirea unui SPF 30 sau mai mare pentru o protecție solară solidă, indiferent dacă folosiți SPF 30, SPF 15 sau SPF 50, reaplicarea este esențială pentru a vă menține pielea în siguranță. Acest lucru se datorează faptului că expunerea la soare descompune ingredientele din formulă, astfel încât, odată ce atinge acea marcă de două ore, nu va continua să ofere protecție optimă.


Crema de protecție solară nu trebuie lăsată pe piele peste noapte

Chiar dacă protecția UV are eficiență doar câteva ore la suprafața pielii, produsul în sine intră în pori și vă poate irita tenul dacă este lăsat să acționeze peste noapte. Așa că, dacă te-ai gândit dacă e bine sau nu să dormi cu crema de protecție solară, fă-ți o favoare și tratează-o ca pe un machiaj - fă un duș înainte de culcare. 

 


Expiră crema de protecție solară?

La fel ca toate produsele de îngrijire a pielii, crema de protecție solară are o dată de expirare. Potrivit dermatologului certificat Christina Lee Chung, MD, FAAD, de la Schweiger Dermatology Group din Philadelphia, PA, crema de protecție solară se strică de obicei în trei ani.

"Așa că, dacă achiziționați o cremă de protecție solară și observați că nu există o dată de expirare, cea mai bună practică este să marcați data achiziției sau când desprindeți prima dată sigiliul și să o aruncați înainte de a ajunge la marca de trei ani", spune ea.

Dacă sunteți o persoană căreia îi place să forțeze puțin regulile și să folosească produsele după data de expirare marcată, Chung sugerează să țineți mereu minte regula de trei. "Dacă achiziționați o cremă de protecție solară și data de expirare este la doi ani, sunt șanse să mai aveți un an după aceea", spune ea.

 

Ce creme de protecție solară se degradează cel mai repede?

Deși produsele de protecție solară au o durată de viață generală de trei ani, acestea se degradează diferit în funcție de formulă. "Cremele de protecție solară chimice se dezintegrează mai repede din cauza ingredientelor active relativ instabile, cum ar fi octinoxatul și avobenzona", spune medicul dermatolog certificat Michelle Henry, MD, FAAD.

Cercetările arată, de asemenea, că oxibenzona (un alt ingredient popular al protecției solare chimice) se oxidează deosebit de repede, ceea ce o face mai puțin eficientă în timp. Deci, nu numai că este incredibil de important să reaplicați la fiecare două ore ca un ceas, dar este, de asemenea, important să nu o lăsați din greșeală în mașină într-o zi fierbinte de vară, spune Chung, deoarece căldura și expunerea la soare vor degrada ingredientele sale.


Pe de altă parte, produsele de protecție solară fizice (cunoscute și ca produse de protecție solară prietenoase cu oceanul), cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan, nu se descompun. "Mai degrabă formula care stabilizează produsul și îi permite să se disperseze uniform se degradează, ceea ce afectează indirect proprietățile lor de protecție solară", spune Dr. Chung.

Se poate strica crema de protecție solară înainte de data de expirare?

Este posibil ca aceasta să își piardă eficacitatea înainte de data de expirare. La fel ca alimentele și alte produse sensibile de îngrijire a pielii, crema de protecție solară se descurcă cel mai bine "atunci când este depozitată corespunzător - în medii răcoroase, la temperatura camerei, departe de expunerea la căldură", spune Dr. Henry.

 

Poți folosi o cremă de protecție solară expirată?


Puteți? Da. Ar trebui? Nu este recomandabil. "Vine un moment în care produsul se schimbă și, dacă este folosit, poate avea efecte negative neintenționate", spune Dr. Chung. Există câteva motive pentru acest lucru. Pentru început, ingredientele expirate pot declanșa reacții alergice și iritante. Acest lucru se poate manifesta sub forma unei inflamații generale, a unor erupții cutanate sau a unor erupții complete din cauza ingredientelor degradate, spune Dr. Henry.

Un alt motiv pentru care ai putea avea o reacție adversă la o cremă de protecție solară expirată? Aceasta ar putea avea mucegai, ceea ce înseamnă că fața ta ar fi acoperită de bacterii dacă ar fi să o aplici. "Cremele de protecție solară conțin conservanți pentru a le menține sterile", spune Dr. Chung. "Acești conservanți se vor diminua în timp, crescând riscul de creștere excesivă a bacteriilor, ceea ce poate duce la apariția acneei dacă este aplicată pe piele."


Atunci când crema de protecție solară se strică, ingredientele nu sunt singurele afectate - pot fi afectate și textura și consistența produsului. Potrivit lui Chung, cremele de protecție solară minerale, în special, devin mai granuloase odată cu vârsta. Din această cauză, pot fi mai dificil de aplicat, ceea ce poate duce la o acoperire neuniformă. "Și nimeni nu vrea să se întoarcă de la distracția la soare arătând ca o pictură de Jackson Pollock", spune ea.

Cel mai mare risc dintre toate, totuși, este că, odată expirată, crema de protecție solară își poate pierde chiar scopul. "Provocarea cu crema de protecție solară expirată, deși probabil că încă mai păstrează o anumită măsură de capacitate de protecție solară, nimeni nu poate ști cât de mult", spune Dr. Chung. "Așa că ați putea obține o oră sau două de protecție bună sau ați putea aplica un produs cu un SPF echivalent cu cel al unei creme hidratante simple - zero. Și fără un sens general, riscul de expunere excesivă la soare crește semnificativ."

 

 


Cum să vă dați seama dacă crema de protecție solară a expirat


Nu ești sigur că SPF-ul tău este expirat? O modalitate bună de a vă da seama este examinarea culorii, a texturii și a parfumului. "Cremele de protecție solară expirate pot deveni granulate sau aglomerate în textură și pot prezenta o schimbare distinctă a mirosului sau a parfumului dacă sunt contaminate cu bacterii", spune Henry.

O altă modalitate de a determina dacă SPF-ul dvs. și-a pierdut strălucirea? Luați în considerare starea pielii dvs. după ce îl utilizați. "Cu cremele de protecție solară expirate, pielea noastră devine instantaneu vulnerabilă la daunele provocate de razele UV", spune Henry. "Cu o eficacitate redusă a SPF, putem experimenta arsuri solare bruște din cauza lipsei de protecție esențială împotriva razelor UV."

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel