Ce trebuie să faci dacă ai coșmaruri repetate. Trucuri pentru un somn liniștit

Data publicării:
Sursa foto: unsplas, autor Kinga Cichewicz
Descriere foto: Sursa foto: unsplas, autor Kinga Cichewicz

Un singur coșmar este destul de înfricoșător, dar atunci când continui să ai coșmaruri - poate chiar același coșmar la nesfârșit - s-ar putea să te temi de mersul la culcare. Din fericire, există modalități de a face față coșmarurilor și chiar un termen pentru ceea ce s-ar putea să treci: tulburare de coșmar.

Ce este tulburarea de coșmar?

Cu toții avem coșmaruri, dar un coșmar este ceva mai intens. Nu ești doar stresat de faptul că trebuie să ajungi la examenul final pentru care nu ai învățat, ci te lupți pentru viața ta într-un scenariu care pare viu și real. Este posibil să vă treziți transpirat și cu inima accelerată, să vă amintiți clar detalii tulburătoare și să aveți probleme în a adormi din nou.

Coșmarurile merită să consultați un specialist în sănătate mintală dacă acestea interferează cu capacitatea dumneavoastră de a funcționa în timpul zilei sau dacă interferează cu capacitatea dumneavoastră de a dormi suficient. La persoanele cu tulburări de coșmar, coșmarurile pot avea loc frecvent și pot provoca anxietate sau teamă extremă.

Tulburarea de coșmar apare adesea ca parte a unei alte probleme de sănătate mintală, ceea ce face și mai important să căutați ajutor, deoarece problema poate fi mai mare decât coșmarurile. Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) implică adesea coșmaruri recurente, dar și alte afecțiuni pot apărea cu coșmaruri, cum ar fi anxietatea și depresia.

Cum te poate ajuta rescrierea coșmarurilor tale

În timp ce terapia și medicația pot fi de ajutor, unul dintre cele mai bine susținute tratamente pentru coșmarurile recurente este cunoscut sub numele de terapie de repetiție a imaginilor, sau IRT (image rehearsal therapy).

În IRT, practic, îți rescrii coșmarul pentru a avea controlul asupra finalului. Dacă aveți traume în jurul subiectului coșmarului, cel mai bine este să faceți acest lucru cu ajutorul unui profesionist care să vă ghideze.

Cei patru pași ai terapiei, conform acestui ghid pentru pacienți și clinicieni, sunt următorii:

Imediat ce vă treziți din coșmar, faceți câteva însemnări pentru dvs. cu privire la ceea ce s-a întâmplat în vis. Pentru a vă permite să vă recăpătați somnul după aceea, ghidul vă sfătuiește să nu le scrieți pe telefon; faceți notițe pe hârtie cu lumina unei cărți sau înregistrați un memo vocal.
Mai târziu, scrieți visul sub forma unei povești, dar schimbați finalul. Depinde de tine cum să faci acest lucru: Poate fi realist, sau poți obține superputeri, orice are sens pentru tine. Ideea este că te pui din nou în control.

Înainte de a merge la culcare, revedeți scenariul. Spuneți-vă că, dacă veți avea din nou acest vis, el va avea finalul pe care îl intenționați.
După ce ai visul - indiferent dacă rescrierea a funcționat sau nu - revizuiește procesul și fie sărbătorește-ți succesul, fie repetă procesul de rescriere a visului.
IRT este considerată un tip de terapie cognitiv-comportamentală. Deși este posibil să o puteți încerca de unul singur pentru cazurile mai ușoare de coșmaruri recurente, poate fi util să o faceți cu ajutorul unui profesionist care să vă ghideze. Este posibil ca IRT în sine să nu fie singurul tratament de care aveți nevoie, așa că fiți deschis la discutarea opțiunilor altor tipuri de terapie și, eventual, a medicamentelor, dacă de asta aveți nevoie, potrivit lifehacker.com

Citește și: Cosmaruri. Boala pe care o pot prevesti visele urâteGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience