Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic o ceașcă de ceai. Acesta este impactul asupra sănătății, potrivit experților

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Dovezile sugerează că ceaiul ne-ar putea proteja împotriva mai multor boli, deși este necesară o investigare mai profundă în această privință. În același timp, există câteva măsuri de precauție pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când îl consumăm.

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Prin urmare, este important să ne întrebăm care ar putea fi implicațiile acestui obicei asupra sănătății noastre, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Ceaiul reduce riscul anumitor boli

După cum menționează Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard pe portalul său de știri despre sănătate, ceaiul este, în mod specific, o infuzie obținută din planta Camellia sinensis și conține componente bioactive precum cafeina sau polifenoli (flavonoide, cum ar fi miricetina, quercetina sau kaempferol; teaflavine în cazul ceaiului negru și catechine în cel verde). Aceste substanțe sunt cele care explică efectele sale asupra sănătății oamenilor.

În acest sens, dovezile sunt în general neconcludente, dar promițătoare. De exemplu, studiile pe animale sugerează beneficii potențiale pentru sănătate, derivând în principal din conținutul lor ridicat de polifenoli (substanțe antioxidante). De asemenea, studiile observaționale pe populații umane sugerează un risc redus de deces prematur, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2, conform unei recenzii în paralel a meta-analizelor asupra subiectului publicată în Molecular Nutrition & Food Research.

Te-ar putea interesa și: Ceaiul minune care ajută la arderea grăsimilor și vindecă infecțiile. Lidia Fecioru: „E amar ca fierea, dar foarte bun”

O băutură bogată în polifenoli

Pentru a înțelege cum ceaiul ar putea avea efecte protectoare asupra corpului nostru, trebuie să luăm în considerare faptul că polifenolii sau flavonoidele acționează ca antioxidanți și, în acest fel, ar putea preveni efectele nocive ale radicalilor liberi (un tip de moleculă care, la rândul său, dăunează ADN-ului). Toate tipurile de ceai conțin o cantitate similară de aceste compuși, cu toate că în concentrații diferite; dovezile par să sugereze că toți flavonoizii ar avea efecte pozitive asupra sănătății noastre.

Un alt aspect de luat în considerare este că adăugarea anumitor produse în ceai (miere, zahăr, suc de lămâie, lapte...) poate modifica efectele sale asupra sănătății noastre, ceea ce a făcut dificilă cercetarea proprietăților benefice posibile ale ceaiului.

Te-ar putea interesa și: Ceai antigripal și de ardere a grăsimilor. Remediul mănăstiresc pe care trebuie să-l bei zilnic: „Efectul va fi imediat”

Posibile riscuri și complicații

În ceea ce privește posibilele efecte negative sau contraindicații, pe lângă adăugarea altor produse există trei aspecte de monitorizat: acțiunea diuretică a ceaiului, conținutul său de cofeină și temperatura la care consumăm infuzia.

Există studii care indică faptul că anumite tipuri de ceai, în special dacă este îndulcit, ar putea crește riscul de apariție a problemelor renale la persoanele care suferă deja de anumite afecțiuni, cum ar fi obezitatea. Alte cercetări sugerează contrariul, că ar putea chiar să fie benefic; prin urmare, recomandarea cea mai prudentă este ca persoanele cu leziuni renale sau cu obezitate să consume ceai cu moderație.

Pe de altă parte, consumul excesiv de cofeină poate provoca probleme temporare, cum ar fi nervozitatea sau problemele de somn. Dacă este cazul, ar trebui să reducem consumul de băuturi și alimente cu cofeină, în special în orele de dinainte de culcare.

În cele din urmă, există unele dovezi că băuturile consumate la temperaturi foarte ridicate (mai mult de 130 de grade Celsius) pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer (cum ar fi cel de stomac și esofag), așa că se recomandă să lăsăm ceaiul să se răcească puțin înainte de a-l bea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel