Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când nu dormi suficient

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Deși poate nu pare a fi o problemă uriașă, dormitul mai puțin de șapte ore poate face ravagii asupra sănătății tale mentale și fizice. Și mai există un efect secundar, mai vizibil, al somnului insuficient: îmbătrânirea prematură a pielii.

Este ușor să alunecăm într-un tipar de a dormi din ce în ce mai puțin. O noapte târzie la serviciu, o cină în oraș cu prietenii  și, dintr-o dată, vă aflați cu mult sub media de șapte până la nouă ore de odihnă pe noapte recomandată de National Sleep Foundation.

Da, somnul de frumusețe este un lucru real și aveți nevoie de mult somn. Experți -Jeannel Astarita și Gretchen Frieling, MD,  dermatopatolog, pentru a explica de ce somnul este fundamental pentru menținerea unei pieli sănătoase și ce trebuie să faci dacă nu reușești să faci suficient în fiecare noapte.

Este somnul de frumusețe pentru piele într-adevăr un lucru?

Această întrebare a primit un "da" răsunător din partea ambilor experți.

"În timpul somnului este momentul în care organismul se odihnește și se regenerează prin eliminarea și înlocuirea celulelor moarte, inclusiv a celulelor pielii și a celulelor sanguine", spune Astarita. "Mai mult somn scade, de asemenea, nivelul hormonului de stres cortizol, care cauzează deteriorarea radicalilor liberi la nivelul pielii și al altor sisteme din organism."

Dr. Frieling adaugă că dormitul suficient are zeci de beneficii anti-îmbătrânire pentru piele, inclusiv producția naturală, indusă de somn, de colagen, care previne lăsarea pielii și ridurile. Așadar, în timp, privarea consistentă de somn poate provoca o diminuare mai rapidă a elasticității și a voluminozității pielii. Iar pe termen scurt, așa cum știe deja oricine a avut o noapte grea, Dr. Frieling spune că lipsa somnului poate duce cu siguranță la ochi umflați și/sau la temutele cearcăne.

Ce se întâmplă cu pielea dacă nu dormi suficient?

În primul rând, este evident. După cum spune Dr. Freiling, nu numai că organismul tău se va simți obosit dacă dormi mai puține ore, dar îți vei perturba și ciclul general de somn, iar aceste efecte se vor vedea pe față.

"Pielea ta poate deveni dezechilibrată, ceea ce duce la un ten deshidratat, sălbatic, acnee și roșeață", spune ea. "Când dormi mai puțin, afectezi nivelul pH-ului pielii tale, ceea ce scade nivelul de hidratare și îți diminuează strălucirea naturală."

Și, notează Astarita, această lipsă de somn înseamnă, de asemenea, că organismul tău nu are suficient timp pentru a regenera orice celule care au fost deteriorate de expunerea la soare sau de pete, ceea ce înseamnă că este mai probabil să observi linii fine și decolorare dimineața.

Nimeni nu poate evita în totalitate nopțile nedormite - deci care este cel mai bun mod de a face față?

Dacă vi se întâmplă să aveți o noapte târzie sau agitată din când în când, nu vă speriați. Astarita spune că este ușor să corectați acest comportament și să vă ajutați pielea bând multă apă pentru a ajuta la umplerea celulelor dimineața. "De asemenea, puteți păstra câteva linguri în congelator și le puteți ține pe ochi pentru a reduce pungile de sub ochi și cearcănele", adaugă ea.

Din nefericire, a trage toate nopțile pe ici, pe colo, este un joc al tinerilor adulți, spune Dr. Frieling. Ca și în cazul oricărui lucru, îmbătrânirea face ca pielea să fie mai puțin rezistentă la lipsa de somn. "Cu cât ești mai tânăr, cu atât îți revii mai repede din orice", spune ea. "Pielea unui tânăr de 20 de ani va fi mai puțin probabil să arate efectele unei nopți nedormite la fel de drastic ca cea a unui bărbat de 40 de ani".

Dacă noaptea albă implică cofeină sau alcool, acest lucru poate lăsa pielea și mai deshidratată - în cazul consumului de alcool (în special al consumului excesiv de alcool), pielea va fi umflată și roșie", explică Dr. Frieling. "Dacă ai stat treaz mâncând alimente sărate, cum ar fi alunele sau covrigei, te poți aștepta, de asemenea, să te trezești cu fața umflată.", potrivit realsimple.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel