Ce se întâmplă când folosești prea multă cremă de mâini. Efectele negative la care nu te-ai fi gândit

Data publicării:
Sursa foto: freepik, autor jcomp
Descriere foto: Sursa foto: freepik, autor jcomp

Iarna poate fi dură pentru mâinile noastre, datorită temperaturilor scăzute și spălării frecvente a mâinilor în timpul sezonului rece. Din fericire, crema de mâini potrivită vă poate ajuta. Cu toate acestea, unii experți spun că folosirea unei cantități prea mari de cremă de mâini poate avea efecte neașteptate asupra pielii. 

Atunci când folosești prea multă cremă de mâini, pielea ta poate produce mai puțină hidratare pe cont propriu.

Hidratarea mâinilor cu crema potrivită vă poate ajuta pielea să rămână netedă, moale și fără iritații. De asemenea, poate ajuta la promovarea elasticității pielii, oferindu-i un aspect tineresc pentru mai mult timp. Cu toate acestea, experții avertizează că, atunci când vine vorba de utilizarea cremei de mâini, este posibil să ai prea mult dintr-un lucru bun.

"Este foarte important să îți hidratezi pielea, dar aplicarea unei cantități prea mari poate avea un efect negativ asupra pielii tale. Dacă folosești prea multă cremă hidratantă, în timp, aceasta îți face pielea leneșă, ceea ce poate încuraja pielea să producă mai puțină hidratare pe cont propriu", explică compania de cosmetice Garnier USA.

"Excesul de hidratare îi semnalează pielii tale că are suficientă apă, lipide și proteine (elementele de bază ale pielii) și că poate încetini producția acestor nutrienți importanți pentru piele. Acest lucru se poate transforma într-un cerc vicios în care pielea ta pare uscată pentru că nu mai produce nutrienții necesari, ceea ce te determină să te hidratezi mai mult", adaugă experții lor, potrivit bestlifeonline.com

Ce ingrediente trebuie să conțină o cremă hidratantă

Susan Bard, MD, un dermatolog certificat din New York, spune pentru Best Life că trebuie să fim atenți la ingredientele pe care le conține o cremă:  "Cremele hidratante emoliente groase tind să conțină ingrediente ocluzive, cum ar fi petrolatum, dimeticonă, ceară de albine, lanolină etc., care ajută la prevenirea pierderii de umiditate din piele", explică Bard.

Cu toate acestea, ea recunoaște, de asemenea, că este posibil ca cremele mai grele să nu fie potrivite pentru toată lumea. "Acestea se pot simți lipicioase și, de asemenea, pot astupa porii, ducând la foliculită și miliar pe anumite părți ale corpului", spune ea, menționând că acest lucru este mai puțin probabil să apară pe mâini decât pe alte părți ale corpului.

Pentru persoanele care preferă o consistență mai ușoară, Bard recomandă "hidratantele pe bază de umectanți, care conțin ingrediente care atrag apa în piele, cum ar fi acidul hialuronic sau glicerina, fără a lăsa în urmă un reziduu gras".

Aceste alte ingrediente pot face mai mult rău decât bine

Desigur, nu toate cremele de mâini sunt create la fel - unele conțin ingrediente care sunt de-a dreptul nesănătoase. În special, butilhidroxianisolul butilat (BHA), DMDM hydantoin, parfum adăugat, parabeni, ftalați, trietanolamină și palmitat de retinil sunt unele dintre cele mai grave, relatează Prevention Magazine.

Aceste substanțe chimice și conservanți vin cu o serie de posibile probleme: Se crede că BHA este cancerigen, se știe că DMDM hidantoina eliberează formaldehidă, iar parabenii se crede că perturbă hormonii. Optând pentru ingrediente organice, ați putea evita aceste efecte secundare înspăimântătoare.

Încercați aceste sfaturi pentru a vă menține mâinile catifelate

Pe lângă hidratarea cu creme de mâini, alți câțiva pași simpli vă pot ajuta să vă păstrați mâinile moi și netede. Dermatologul certificat Corey L. Hartman, MD, fondator al Skin Wellness Dermatology din Birmingham, Alabama, spune că vă puteți proteja mâinile între sesiunile de hidratare urmând aceste sfaturi simple: "Luați în considerare achiziționarea unui umidificator, deoarece poate ajuta la combaterea uscăciunii cauzate de vreme și de spălarea constantă (pentru casă și birou). Purtați mănuși de iarnă atunci când ieșiți în aer liber și folosiți mănuși dacă spălați vasele sau faceți curățenie, pentru a vă proteja mâinile", recomandă el.

Hartman adaugă că, prin hidratarea profundă pe timp de noapte, s-ar putea să vă puteți baza mai puțin pe creme hidratante în timpul zilei. "Unul dintre lucrurile pe care le prefer să le fac este să mă dau cu unguent  și să îmi pun mănuși (mănuși transparente de unică folosință pentru prepararea alimentelor) sau o șosetă veche la culcare pentru a-mi hidrata cu adevărat pielea - nu trebuie să fie ceva pretențios", spune el pentru Best Life.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel