Ce să NU faci în caz de cutremur. Ciuhodaru, ghid de supraviețuire

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Un cutremur a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. Ce nu trebuie să faci în caz de cutremur.

 

Un cutremur puternic a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. În ziua de 03.11.2022, 06:50:26 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 147.5 km (soluție revizuită).

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași, notează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Dr. Tudor Ciuhodaru a transmis un ghid de supraviețuire în caz de cutremur. Medicul ne spune ce trebuie și ce nu trebuie să facem în cazul unui seism dacă ne aflăm acasă, în mașină sau în locuri aglomerate. 


În casă

”Dacă te afli intr-o cladire ramâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protectia individuala prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabușire, şi cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru. 

 

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel