Ce să faci în ziua de Paști ca să fii sănătos tot anul. Tradiții

Data publicării:
Tradiții de Paști. Foto Unsplash/ autor Gabe Pierce
Descriere foto: Tradiții de Paști. Foto Unsplash/ autor Gabe Pierce

Românii țin foarte mult la tradițiile și obiceiurile strămoșești dar mai ales la cele religioase, astfel că în fiecare an de Paști sunt respectate toate etapele sărbătorii.


După slujba de Înviere de la miezul nopţii, are loc prima masă de Paşte în familie. Un obicei nelipsit la români în PRIMA ZI DE PAŞTE este ciocnitul ouălelor.

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar, oricum, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitură (de obicei, bărbatul mai în vârstă), ce părţi ale ouălor să fie lovite, ciocnitul să fie „pe luate”, „pe schimbate”, „pe văzute” sau „pe nevăzute”. Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.

Alte vorbe din popor spun că este  bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

 

Citește continuarea pe DC Business.

.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel