Ce să faci în caz de CUTREMUR. Cele mai IMPORTANTE sfaturi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Shefali Lincoln
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Shefali Lincoln

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui cutremur. Recomandările de care trebuie să ținem cont. 

Joi dimineaţă a avut lo un cutremur, în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter. Nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Recomandările în caz de cutremur

Dacă sunteți înăuntru, rămâneți înăuntru

NU fugiți afară sau în alte încăperi în timpul unui cutremur. Aveți mai puține șanse să fiți rănit dacă rămâneți unde vă aflați.

Pentru a vă reduce șansele de a fi rănit, luați următoarele măsuri:

Dacă este posibil, în cele câteva secunde dinaintea intensificării cutremurului, îndepărtați-vă rapid de geamuri, obiecte suspendate, biblioteci, vitrine de porțelanuri sau alt mobilier mare care ar putea cădea. Fiți atenți la obiectele care cad, cum ar fi cărămizile de la șeminee și coșuri de fum, corpurile de iluminat, ornamentele de perete, rafturile înalte și dulapurile cu uși care ar putea să se deschidă. Dacă este disponibil în apropiere, luați ceva pentru a vă proteja capul și fața de resturile care cad și de sticla spartă.

Dacă vă aflați în bucătărie, opriți rapid aragazul și adăpostiți-vă la primul semn de zguduire.

Dacă sunteți în pat, țineți-vă bine și rămâneți acolo, protejându-vă capul cu o pernă. Este mai puțin probabil să fiți rănit dacă rămâneți acolo unde vă aflați. Sticla spartă de pe podea poate provoca leziuni dacă mergeți sau vă rostogoliți pe podea.

NU stați în pragul unei uși. Sunteți mai în siguranță sub o masă. În casele moderne, ușile nu sunt mai rezistente decât orice altă parte a casei. Ușile nu vă protejează de cea mai probabilă sursă de rănire - căderea sau zborul obiectelor. Cele mai multe răniri și decese cauzate de cutremure sunt cauzate de căderea sau zborul obiectelor (cum ar fi televizoare, lămpi, sticlă sau biblioteci) sau de faptul că sunteți trântit la pământ.

Dacă vă aflați într-o clădire înaltă, aruncați-vă, adăpostiți-vă și țineți-vă bine.Îndepărtați-vă de ferestre și de pereții exteriori. Rămâneți în clădire. NU folosiți lifturile. Este posibil să se întrerupă curentul electric și să intre în funcțiune sistemele de aspersoare. Dacă sunteți blocat, rămâneți calm. Încercați să atrageți atenția cuiva bătând în părțile dure sau metalice ale structurii. Făcând acest lucru vă poate crește șansele de a fi salvat.

Dacă vă aflați într-un loc aglomerat, aruncați-vă, acoperiți și țineți-vă bine. Nu vă grăbiți spre ușă. Alții vor avea aceeași idee. Îndepărtați-vă de rafturile de prezentare care conțin obiecte care pot cădea. Dacă puteți, adăpostiți-vă și apucați-vă de ceva pentru a vă proteja capul și fața de resturile și sticla care cad.

Dacă sunteți afară, rămâneți afară. Rămâneți înăuntru dacă sunteți înăuntru și afară dacă sunteți afară. Îndepărtați-vă de clădiri, cabluri de utilități, doline și conducte de combustibil și gaz. Cel mai mare pericol din cauza căderilor de moloz se află chiar în fața ușilor și în apropierea pereților exteriori ai clădirilor.
Mergeți într-o zonă deschisă, departe de copaci, stâlpi de telefonie și clădiri. Odată ajunși la loc deschis, coborâți-vă și rămâneți acolo până când se oprește tremurul.
Zona din apropierea pereților exteriori ai unei clădiri este cel mai periculos loc în care vă puteți afla. Ferestrele, fațadele și detaliile arhitecturale sunt adesea primele părți ale clădirii care se prăbușesc. Stați departe de această zonă periculoasă.

Dacă vă aflați într-un vehicul în mișcare, opriți cât mai repede și mai sigur posibil.

Mutați-vă mașina pe acostament sau pe bordură, departe de stâlpii de electricitate, de firele aeriene și de pasajele subterane sau supraterane.

Rămâneți în mașină și acționați frâna de parcare. Este posibil ca mașina să se clatine violent pe arcuri, dar este un loc bun pentru a sta până când trepidațiile se opresc.
Porniți radioul pentru a primi informații despre transmisiunile de urgență.

Dacă o linie electrică cade pe mașină, rămâneți înăuntru până când o persoană instruită îndepărtează cablul.

Când este sigur să începeți să conduceți din nou, urmăriți pericolele create de cutremur, cum ar fi spărturi în carosabil, stâlpi și cabluri de utilități căzute, creșterea nivelului apei, pasaje supraterane căzute sau poduri prăbușite.


Dacă vă aflați pe un stadion sau într-un teatru, rămâneți la locul dumneavoastră. Protejați-vă capul și gâtul cu brațele sau în orice mod posibil. Nu plecați până nu se termină trepidațiile. Ieșiți afară cu atenție, urmărind orice ar putea cădea în timpul replicilor. Dacă vă aflați în apropierea țărmului, aruncați-vă, acoperiți-vă și țineți-vă bine până când se oprește cutremurul. Dacă zguduirile puternice durează 20 de secunde sau mai mult, evacuați imediat către un teren înalt, deoarece este posibil ca cutremurul să fi generat un tsunami. Deplasați-vă imediat în interior la 3 kilometri (2 mile) sau pe un teren care se află la cel puțin 30 de metri (100 de picioare) deasupra nivelului mării. Nu așteptați ca oficialii să emită un avertisment. Mergeți rapid, mai degrabă decât conduceți, pentru a evita traficul, molozul și alte pericole, potrivit Centers of Disease Control and Prevention



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel