Ce pățești dacă iei prea multă vitamina D: Trei efecte secundare MAJORE

Data publicării:
Vitamina D, sursa pixabay
Descriere foto: Vitamina D, sursa pixabay

Din toate vitaminele și mineralele pe care trebuie să le consumăm, vitamina D este una dintre cele mai controversate. Sunt sute de studii legate de consumul de vitamina D, despre deficiență și despre modul cel mai bun de a obține nutrientul. Dar rareori oamenii vorbesc despre administrarea unei cantități prea mari de vitamina D, care, datorită suplimentelor, se poate întâmpla cu ușurință.

Experții de la Institutul de Medicină și Consiliul pentru Alimentație și Nutriție din SUA au stabilit, în Aportul dietetic de referință, că doza zilnică recomandată pentru vitamina D zilnic este de 15 micrograme pe zi pentru adulții cu vârsta sub 70 de ani și 20 micrograme pentru adulți cu vârsta de peste 70 de ani.

În timp ce atingerea nivelurilor toxice de vitamina D în organism este destul de rară, aportul dietetic de referință stabilește un nivel de admisie superior tolerabil de 100 micrograme pe zi pentru oricine are vârsta peste 19 ani.

Caz documentat de supradoză

Un raport de caz publicat în 2019 în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene (link direct studiu) arată că aportul excesiv de vitamina D poate provoca afecțiuni foarte grave la persoanele care nu prezintă deficiență. Studiul analizează cazul unui bărbat în vârstă de 54 de ani, care, după ce s-a întors dintr-o vacanță în Asia de Sud-Est, unde a stat mare parte din timp la plajă și unde organismul lui a produs în mod natural vitamina D de  care avea nevoie, a prezentat niveluri crescute ale creatininei, sugerând daune renale sau alte disfuncționalități. Medicii care l-au consultat au descoperit că bărbatul lui doze mari de vitamină D pentru că așa îi recomandase un naturopat.

Practic, timp de peste doi ani și jumătate, inclusiv în vacanța din Asia, pacientul, care nu avea o istorie de osteoporoză sau deficiență de vitamina D, luase zilnic 8-12 picături de vitamina D lichidă, în total având un aport între 8.000-12.000 UI (unități internaționale). Pe lângă asta, mai lua două suplimente care conțineau și ele cte 500 UI de vitamina D. L întoarcerea din vacanță, pentru că se simțea rău, bărbatul s-a dus la doctor, iar a analize s-a constatat că avea niveluri foarte ridicate și periculoase de calciu în sânge, ceea ce i-a provocat o afectare renală semnificativă.

 

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel