„Ce ne-am face fără artă”. Mesajul emoționant al artiștilor români / VIDEO

Captură foto YouTube/ MUZE
Descriere foto: Captură foto YouTube/ MUZE

Artiștii români formulat o scrisoare deschisă, în variantă video, în care vorbesc situația în care se află industria artistică de mai bine de jumătate de an.

 Acest filmuleț vine în urma scrisorii deschise de pe https://asociatiamuze.ro, semnată încă din prima zi de peste 1000 de artiști din toată țara și din toate ramurile artei (teatru, film, muzică, dans, stand-up comedy), printre care:

Alex Mocanu, JO, Mira, Dan Bittman – Holograf, Lariss, Alex Velea, Adi Cristescu, Kamara, Lino, FreakaDaDisk – Parazitii, RENGLE, Mandinga, Kaira, Ana Odagiu, Randi, Phelipe, Maria Popovici, Costel, Florian Rus, David Deejay, Bogdan Medvedi – Maxim, Alex Mazzaev, Angelo Simonica, KREM, Irina Flow, NOSFE – Satra Benz, Aurelian Temisan, Razvan Ailenei (Shatyr), Elena Ghenoiu, Mellina, Shift, Cortes, REEA, Sandra N, Starchild, Paula Chirila, Oana Mosneagu, Tavi Clonda, Elena Marin, Roxana Niculae, Laura Alecsandru, Lavinia Pirvu, Yanka, Karie, Alex Nagy, Harvis – Horia Brenciu Band, Doddy, Spike, Alex Parker, Taraful din Cleante, Sarmalele Reci, Juno, Dragos Rosu, Bogdan Boanta, Cristian Miron, Silviu Mircescu, Taraful din Clejani, Wilmark, Amna, Matteo, Ionica Morosanu, etc.

 

„După cum este bine știut deja, zilele acestea se decide soarta industriei artistice. Urmând modelul după care au transpus programe similare alte țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Belgia, Franța sau Austria, dorim să evităm ceea ce ar putea fi o greșeală istorică, anume aceea de a crea un program pentru sectorul cultural, fără să fie luat în calcul artistul, celula principală a acestui organism.

În primul rând, dorim să liniștim opinia publică și să facem înțeles că artiștii nu solicită bani de la stat, bani care ar putea alimenta alte sectoare, precum sănătate sau educație. Alocarea fondurilor în valoare de 100.000.000 euro de către Guvern, se face ca urmare a unui program susținut de Uniunea Europeană pentru salvarea și relansarea industriei artistice. În concret, aceste granturi, provin din fonduri europene și sunt dedicate exclusiv sectorului cultural, neavând capacitatea de a avea altă destinație decât cea pentru care au fost propuse.

În urma dezbaterilor publice organizate de Asociația MUZE, cu zonele ce fac obiectul acesteia,  la care au participat peste 2000 de artisti și care au generat sute de propuneri, am conturat un plan format din 10 măsuri pentru a fi implementate în varianta rectificată a "Schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural" .

Măsurile au drept scop principal includerea artistului ca beneficiar principal, direct și imediat al acestor fonduri; alocarea granturilor fiecărui beneficiar, proporțional cu contribuția lui la bugetul de stat, din activități culturale;  suplimentarea veniturilor obținute din drepturi patrimoniale de autor și drepturi conexe, pentru toți autorii, artiștii și producătorii; urmărirea modelului altor țări europene, anume împărțirea granturilor pentru sectorul cultural în două categorii: 1) fonduri de supraviețuire 2) fonduri de relansare a industriei creative”, a transmis asociația MUZE printr-un comunicat de presă. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 07 dec 2020, 12:08 | Categorie: Arta


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience