Ce mâncau soții Ceaușescu la masa festivă de Crăciun: „Dacă lipseau, era vai și-amar!”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Soții Ceausescu, Agerpres
Descriere foto: Sursa foto: Soții Ceausescu, Agerpres

Nicolae și Elena Ceaușescu erau foarte atenți la preparatele de pe masa festivă de Crăciun. 

Când venea vorba de preparatele culinare de sărbători, soții Ceaușescu erau extrem de patrioți aveau grijă să-și surprindă invitații și totul să fie impecabil. 

Mâncărurile preferate ale soților Ceaușescu, la masa festivă de Crăciun

În cartea ,,Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, scrisă de Mihaela Ceaușescu,  aceasta a scris că, cei doi iubeau foarte mult preparatele tradiționale, iar bucătarii aveau mare grijă să respete cerințele. Nicolae Ceaușescu prefera sarmanele, dar și preparatele din pește. De asemenea, acesta se delecta cu vin și țuică de prună.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor. Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale. Sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit fata lui Marin Ceaușescu, în cartea ,,Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Ce fel de ,,cadouri” primea Nicolae Ceaușescu în preajma sărbătorilor

„Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, a mai povestit Mihaela Ceaușescu.

Serghei Mizil, dezvăluiri șocante despre moartea soților Ceaușescu

Serghei Mizil i-a cunoscut pe soții Ceaușescu, fiind în preajma lor mai mereu, și asta pentru că sora sa, Donca, a fost iubita lui Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al cuplului prezidențial. Recent, acesta a fost invitat în emisiunea „Subiectiv”, de la Antena 3, acolo unde a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre moartea soților Ceaușescu.

Omul de afaceri a povestit că Nicu Ceaușescu a trăit clipe de coșmar la închisoare.

“Mi-a spus că îi puneau filmul cu execuția părinților lui de câteva ori pe zi în pușcărie ca să-l distrugă psihic. Tot ce a fost atunci a fost o crimă şi o barbarie ieșită din comun. Eu am văzut poze cu picioarele pe ei (n.r Nicolae şi Elena Ceaușescu), poze care nu au mai circulat, nu ştiu de ce le-au scos. De aia s-a întors Occidentul atunci împotriva noastră, pentru că noi aveam o deschidere mare cu Revoluția şi când şi-au dat seama ce a fost şi cu procesul care a fost o crimă, din punctul de vedere al juriștilor ne-a dat mult înapoi.Mi s-a părut o chestie… Am trăit aproape de familia prezidenţială. Eu nu i-aş fi omorât. Din punctul meu de vedere, trebuia o judecată pentru ce au făcut, nu ce nu au făcut”, a spus Serghei Mizil.

Serghei Mizil condamnă pedepsirea lui Nicu Ceaușescu

Serghei Mizil a mărturisit că Nicu Ceaușescu a fost condamnat pe nedrept. Totodată, afaceristul a precizat că bunul său prieten a ieșit din închisoare complet schimbat și debusolat.

 „Aia cu începutul că era alcoolic era o imbecilitate. Beam, dar nu 24 cu 24. Pe el l-a marcat ce s-a întâmplat. Era un om foarte sensibil. Curios este că toată lumea l-a ajutat după aia. El nu-şi mai găsea locul în societate. Când a venit de la pușcărie, era foarte debusolat. Toate s-au spart în capul lui. Pentru că a venit eșalonul doi şi părerea mea personală este că au avut o invidie pe ei şi au vrut să ajungă să facă ce au făcut ei.

Multă lume e debulosată de ce s-a întâmplat, pentru că au crezut că vine capitalismul şi a venit o bagabonţeală din punctul meu de vedere. Dacă te uiți în România cine ajunge la putere, zici că e un șablon, înnebunesc toţi. Uită-te la toţi, la Băsescu, la Iohannis. Toţi au chestia asta: eu fac, al meu, numai eu hotărăsc. Singura diferența între Ceaușescu şi aştia era inteligența. Când voia să facă ceva chema experții”, a mai spus Serghei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel