Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Care sunt cele mai toxice. Dacă vezi asta pe coaja lor, nu le mai cumpăra

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Ce reprezintă codul inscripționat pe ouă și care sunt cele mai sănătoase ouă.

Ce reprezintă codul de pe ouă? Conform Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, codurile inscripționate pe ouă furnizează consumatorilor informații referitoare la metodele de creștere ale găinilor, codul județului pe raza căruia există exploatația, precum și un număr acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle.

Cum identificăm metoda de creștere a găinilor cu ajutorul codului inscripționat pe ou? Pe ouă pot apărea următoarele coduri:

Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic. Ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici, iar iarba pe care o mănâncă  nu găinile nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.

Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv. Ouăle sunt de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Cod 2 – găinile au fost crescute la sol. Ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în hale. Păsările nu au parte de lumină naturală.

Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeana. În plus, ouăle provin de la găini ce trăiesc în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația lor se bazeaza pe cereale si sroturi de soia.

Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase.

 

Cum putem înțelege ușor combinația inscripționată pe ouă? 


Primul număr este aferent metodei de creștere despre care tocmai am povestit. Al doilea cod face referire la codul României. Al treilea cod este destinat județului. Iar ulitmul număr este acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001.

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel