Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Cutremure puternice au avut loc în această dimineață, în Turcia și România. Cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur și de ce este important să avem un ”plan al familiei”.

Cutremurele de mare amploare din Turcia, de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, și multitudinea de replici dintre cele două, ce au avut loc în această dimineață, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cu pagube materiale însemnate,  precum și cutremurele din România, de 4,5 grade, cu patru replici de peste 2 grade, readuc în discuție cum trebuie să ne comportăm atât înainte de cutremur, cât și în timpul  sau după cutremur.

”Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.

Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectivă”, a declarat locotenent colonel Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj, în exclusivitate pentru DCMedical.

În cazul în care cutremurul se petrece noaptea, Biriș afirmă că ”se recomandă să se facă adăpostirea sub grindă sau în apropierea pereților, este cunoscut ca și triunghiul supraviețuirii, adică dacă plafonul cade și ne aflăm lângă un perete este posibil ca împreună cu podeaua și peretele să se formeze un triunghi și vorbim și de niște chestiuni importante, cred că acestea ar fi mai important de subliniat, faptul că sunt foarte multe clădiri care nu mai reprezintă siguranță din punctul de vedere al cutremurului și nu se fac acele lucrări prin care să se întărească rezistența clădirilor.

 

Este foarte important ca lumea să conștientizeze pericolul cutremurului și să prevină astfel de situații care sunt la clădirile vechi, așa cum au fost și în Turcia și care au produs aceste tragedii”, a mai spus locotenent colonel Andrei Biriș.

 

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel