Ce este sindromul halatului alb. 1 din 5 persoane sunt afectate. Cum recunoști simptomele

Data actualizării: | Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Mulți dintre noi au anxietate când trebuie să mergem la medic. Fie că vă este frică de ace sau vă îngrijorează faptul că medicul vă critică greutatea sau stilul de viață, este normal să vă simțiți inconfortabil într-o oarecare măsură. Pentru unii oameni, stresul poate provoca chiar o creștere temporară a tensiunii arteriale.


Dacă acest lucru vă sună familiar, s-ar putea să vă confruntați cu sindromul halatului alb sau cu hipertensiunea halatului alb, o afecțiune numită după halatele albe tradiționale purtate de medici.

Se pare că fenomenul este incredibil de comun: aproximativ 1 din 5 persoane sunt afectate de sindromul halatului alb, potrivit Harvard Health Publishing.

Deși este de obicei inofensiv, sindromul halatului alb poate fi dificil de diagnosticat, deoarece adesea seamănă cu hipertensiunea arterială (adică cu tensiunea arterială ridicată cronică). Iar în unele cazuri, sindromul halatului alb ar putea fi de fapt un semn al unor probleme mai grave legate de inimă.


Jodie Skillicorn, DO,  psihiatru holistic din Ohio, a explicat pentru Livestrong de ce apare sindromul halatului alb și ce puteți face pentru a vă gestiona mai bine tensiunea arterială la cabinetul medicului (și în alte situații de mare stres).

 


Ce este sindromul halatului alb?


"Sindromul halatului alb este termenul folosit pentru a descrie o creștere bruscă a tensiunii arteriale care apare doar la cabinetul medicului, din cauza anxietății și a fricii", spune Dr. Skillicorn.


Spre deosebire de persoanele cu hipertensiune clasică, persoanele cu hipertensiune de halat alb se confruntă cu o tensiune arterială ridicată doar într-un cadru medical și au citiri normale acasă și în alte contexte nemedicale.

Rețineți că un nivel normal al tensiunii arteriale este mai mic de 120 de milimetri de mercur (mm Hg) pentru cifra de sus și mai mic de 80 mm Hg pentru cifra de jos, potrivit Cleveland Clinic.

Dacă oricare dintre aceste numere (sau ambele) sunt constant ridicate, s-ar putea să aveți de-a face cu tensiune arterială ridicată.

Sindromul halatului alb este o tulburare de anxietate?

Deși stresul de a merge la medic poate provoca sentimente de anxietate și tensiune arterială ridicată, sindromul halatului alb nu este, din punct de vedere tehnic, o tulburare de anxietate, spune Dr. Skillicorn.


Iatrofobia - Frica extremă de doctori și de testele medicale


Totuși, în unele cazuri, sindromul poate fi parte a unei fobii numite iatrofobie - o frică extremă de doctori și de testele medicale, spune ea. Acest lucru se întâmplă atunci când frica unei persoane devine severă și atotcuprinzătoare (adică o împiedică să meargă la medic).

Totuși, pentru a fi catalogată drept fobie, ar trebui să fie prezente și alte simptome (pe lângă citirea tensiunii arteriale ridicate la cabinetul medical), spune Dr. Skillicorn.

Alte semne ale iatrofobiei includ următoarele, conform Cleveland Clinic:

Amețeli
Gura uscată
Senzație extremă de teamă sau teroare
Greață
Transpirație abundentă (hiperhidroză)
Respirație rapidă / ritm cardiac sau palpitații ale inimii
Agitații sau tremurături
Refuzul de a primi îngrijiri medicale chiar dacă sunteți foarte bolnav(ă)
Care sunt cauzele sindromului halatului alb?


Din punct de vedere biologic, sindromul halatului alb este adesea declanșat de răspunsul organismului dumneavoastră de "luptă sau fugi". Aceasta este o reacție fiziologică care are loc atunci când percepeți o amenințare, potrivit Cleveland Clinic.

 

Atunci când corpul tău intră în modul "luptă sau fugi", produci hormoni de stres care îți accelerează ritmul cardiac și îți contractă vasele de sânge, ceea ce duce la o creștere rapidă a tensiunii arteriale, conform Harvard Health Publishing.

Pentru sindromul halatului alb, în special, amenințarea sau pericolul pe care îl simțiți este adesea legat de "experiențe anterioare înfricoșătoare sau rele la cabinetul medicului, care sunt, din păcate, mult prea frecvente", spune Dr. Skillicorn.

De asemenea, ați putea fi îngrijorat de lucruri foarte ușor de înțeles - cum ar fi să auziți vești proaste sau să aflați că ceva este în neregulă cu sănătatea dumneavoastră, adaugă ea.

"Pentru unii, halatul alb în sine este văzut ca un simbol al autorității și vă poate face să vă simțiți nervos", spune Dr. Skillicorn.

 

Atunci când corpul tău este condiționat să reacționeze astfel (ca și cum ar răspunde la pericol), modelul poate fi dificil de rupt. Chiar și teama de a obține o citire a tensiunii arteriale ridicate, din cauza citirilor ridicate din trecut, poate deveni un cerc vicios, adaugă Dr. Skillicorn.

Există câteva grupuri de persoane care sunt cele mai expuse riscului de sindromul halatului alb. Printre acestea se numără următoarele, conform Clinicii Cleveland și Dr. Skillicorn:

 

Cei cu hipertensiune arterială existentă: Între 15 și 30 la sută dintre persoanele cu tensiune arterială ridicată au și sindromul halatului alb, conform Clinicii Cleveland.

Persoanele cu anxietate: Nu ajută faptul că cele mai multe măsurători ale tensiunii arteriale sunt efectuate la începutul consultației (când sunteți cel mai nervos) și că medicii au uneori o reacție alarmantă la măsurători ridicate. Acest lucru te poate face să te simți și mai rău, spune Dr. Skillicorn.

Cei de peste 50 de ani: Adulții mai în vârstă tind să viziteze medicul mai des, ceea ce ar putea să le crească nervii de fiecare dată.

Persoanele atribuite de sex feminin la naștere: Persoanele AFAB sunt mai susceptibile de a avea anxietate în general, conform Anxiety & Depression Association of America.

Persoanele cu obezitate: Prejudecățile legate de greutate există încă în domeniul medical, ceea ce poate face dificil pentru persoanele cu exces de greutate să se simtă binevenite sau să se simtă confortabil la medic.

Persoanele care nu folosesc produse din tutun: Motivele aici nu sunt total clare.

 

Cât de periculos este Sindromul halatului alb


Sindromul halatului alb nu este în mod direct dăunător pentru sănătatea dumneavoastră. De fapt, "tensiunea arterială este în mod constant fluctuantă", spune Dr. Skillicorn. "Corpurile noastre pot suporta presiuni arteriale mai mari pentru perioade mai scurte de timp, ca atunci când facem exerciții fizice, de exemplu", adaugă ea.

Citirea tensiunii arteriale poate fluctua, de asemenea, în funcție de momentul din zi în care o luați, dacă v-ați odihnit înainte de a o lua, cantitatea de zgomot din jurul dumneavoastră în timp ce o luați și cum vă simțiți emoțional când o luați, conform Cleveland Clinic.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel