Ce este Roxadustat, substanța cu care Simona Halep a fost depistată pozitiv. Ce efect are în organism

Data publicării:
Simona Halep, foto Agerpres
Descriere foto: Simona Halep, foto Agerpres

Simona Halep depistată pozitiv cu o substanță interzisă. 

Simona Halep, fost lider mondial al tenisului feminin, a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă, potrivit unui anunț făcut chiar de către aceasta pe rețelele de socializare, unde a declarat că începe ”o luptă pentru adevăr”, fiind cel mai mare șoc de care a avut parte până acum.

Substanța care s-a găsit în organismul acesteia, în timpul turneului de Grand Slam de la US Open 2022 este Roxadustat, un medicament antianemie.

Simona Halep, prima reacție după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open: „Cel mai mare șoc din viața mea”

Ilie Năstase, după ce Halep a picat testul antidoping: „Este şocant. Poate i-a dat doctorul ceva ce nu avea voie”

Ce este Roxadustatul

Roxadustat este un medicament antianemie, un inhibitor oral al factorului inductibil de hipoxie (HIF) prolyl hidroxilază care a fost studiat la peste 400 de pacienți cu boală cronică de rinichi (CKD) și este aprobat în China pentru tratamentul anemiei la pacienții cu CKD.

Roxadustat crește nivelul de EPO endogenă și reglează metabolismul fierului prin reducerea hepcidinei, notează Science Direct.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, Roxadustat (Evrenzo) se poate obține numai pe bază de prescripție medicală, iar tratamentul trebuie inițiat de un medic cu experiență în tratarea anemiei.

Evrenzo este disponibil sub formă de comprimate care se iau de 3 ori pe săptămână, nu în zile consecutive. Doza inițială se stabilește în funcție de greutatea pacientului, fiind apoi ajustată pentru a se obține și menține valori ale hemoglobinei (proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în organism) între 10 și 12 g/dl.

Pacienții care urmează tratament cu un agent de stimulare a eritropoetinei (ESA, un medicament care stimulează producția de globule roșii) și la care valorile hemoglobinei sunt stabile nu trebuie să treacă la tratamentul cu Evrenzo decât dacă există o justificare clinică și beneficii preconizate. La acești pacienți, doza inițială de Evrenzo se va stabili în funcție de tipul și de doza de ESA utilizată.

Care sunt riscurile asociate cu Roxadustat (Evrenzo)

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel