Ce este depresia și ce putem face pentru a încerca să scăpăm de ea. Beneficiile mersului la psiholog

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Unsplash.com
Descriere foto: Sursă foto: Unsplash.com

De ce este recomandată psihoterapia.

Depresia este o tulburare de dispoziție ce cauzează o senzație persistentă de tristețe și pierdere a interesului. Cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, aceasta afectează modul în care te simți, gândești și te comporți și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Poți întâmpina dificultăți în a desfășura activități normale de zi cu zi, iar uneori poți simți că viața nu merită trăită.

Depresia nu este doar o perioadă de tristețe trecătoare, nu este o slăbiciune și nu poți pur și simplu să "ieși din ea". Depresia poate necesita tratament pe termen lung. Dar nu te descuraja. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine cu ajutorul medicamentelor, psihoterapiei sau a unei combinații celor două, notează Mayoclinic.

Tratamentul


Medicația și terapia sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu depresie. Medicul de familie sau psihiatrul poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele. Cu toate acestea, multe persoane cu depresie beneficiază, de asemenea, de consultarea unui psihiatru, psiholog sau a altui specialist în sănătatea psihică.

Dacă suferi de depresie, s-ar putea să ai nevoie să iei măsuri, cum ar fi participarea în cadrul unui program de tratament până când simptomele tale se ameliorează.

Există formate pentru terapia depresiei ca alternativă la ședințele cu psihologul sau psihiatrul tău, iar acestea pot fi o opțiune eficientă pentru anumite persoane. Terapia poate fi oferită, de exemplu, sub forma unui program de calculator, a ședințelor online sau folosind videoclipuri sau caiete de lucru. Programele pot fi ghidate de un terapeut sau pot fi parțial sau complet independente.

Înainte de a alege una dintre aceste opțiuni, discută aceste formate cu terapeutul tău pentru a determina dacă ar putea fi utile pentru tine. De asemenea, întreabă-ți terapeutul dacă poate recomanda o sursă sau un program de încredere. Unele programe pot să nu fie acoperite de asigurarea ta și nu toți dezvoltatorii și terapeuții online au calificările sau pregătirea corespunzătoare.

Smartphone-urile și tabletele care oferă aplicații mobile de sănătate, cum ar fi suportul și educația generală despre depresie, nu înlocuiesc vizita la medicul sau terapeutul tău.

De ce este recomandată psihoterapia

Psihoterapia este un termen general pentru tratarea depresiei prin discuții despre contextul în care te afli și problemele conexe cu un profesionist în sănătate mentală. Psihoterapia mai este cunoscută sub denumirile de terapie prin vorbire sau terapie psihologică.

Diferite tipuri de psihoterapie pot fi eficiente pentru depresie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia interpersonală. Psihologul sau psihiatrul poate recomanda și alte tipuri de terapii.

Psihoterapia te poate ajuta să:

Să te adaptezi la o criză sau la alte dificultăți actuale.

Să identifici convingeri și comportamente negative și să le înlocuiești cu altele sănătoase și pozitive.

Să explorezi relații și experiențe și să dezvolți interacțiuni pozitive cu ceilalți.

Să găsești modalități mai bune de a face față și a rezolva problemele.

Să identifici probleme care contribuie la depresia ta și să schimbi comportamentele care o agravează.

Să redobândești un sentiment de satisfacție și control în viața ta și să atenuezi simptomele de depresie, cum ar fi disperarea și furia.

Să înveți să-ți stabilești obiective realiste pentru viața ta.

Să dezvolți abilitatea de a tolera și accepta stresul folosind comportamente mai sănătoase.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel