Efectul unui singur pahar de vin roșu: Beneficii și dezavantaje

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Consumul moderat de vin roșu poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje asupra noastră.

Alcoolul nu este destinat consumului tuturor persoanelor, întrucât unii oameni pot avea anumite scenarii care le interzic utilizarea acestuia, cum ar fi sarcina. Mai mult, cei mai mulți dintre noi suntem conștienți de consecințele negative pe care consumul excesiv de alcool le poate avea asupra sănătății și stării mentale ale unei persoane.

Se pare totuși vinul roșu, consumat moderat, este recunoscut ca fiind un mod acceptabil  de alcool, care poate veni cu avantaje pentru sănătate. Așadar, un pahar de vin roșu, consumat în fiecare seară, poate avea mai degrabă avantaje pentru sănătate, decât consecințe. Acesta trebuie totuși consumat cu moderație, întrucât aduce în viața noastră și câteva efecte nedorite, potrivit EatThis.

 

Vinul roșu te poate proteja de bolile de inimă

Bolile de inimă persistă ca fiind ucigașul numărul unu în SUA, iar progresele în cercetarea în domeniul nutriției continuă să descopere moduri în care alegerile noastre privind stilul de viață ar putea avea un impact asupra riscului. Se bănuiește că un consum moderat de vin roșu poate diminua înfundarea arterelor, reduce riscul de hipertensiune arterială și, în general, îmbunătățește funcția cardiacă. O clasă de compuși din vinul roșu numiți polifenoli - în special resveratrol, quercetină și catechine - ar putea fi responsabili pentru acest beneficiu. Este esențial să ne amintim, totuși, că depășirea a aproximativ un pahar de alcool, în special de vin, pe zi, ar anula probabil aceste beneficii, crescând în schimb riscul de boli de inimă.

Îți va crește toleranța la alcool

Nu uitați că vinul este tot alcool - și probabil mai mult decât alte băuturi alcoolice demne de a fi savurate. O băutură standard conține 14 grame de alcool pur. Vinul de masă are de obicei 12% alcool, în timp ce berea are aproximativ 5% alcool, iar băuturile spirtoase - care sunt de obicei amestecate cu o băutură zaharată - conțin în jur de 40% alcool. O toleranță mai mare la alcool înseamnă că, în cele din urmă, va fi nevoie de din ce în ce mai mult pentru a simți același nivel de efecte dorite, cum ar fi relaxarea. Acest lucru se apropie de teritoriul consumului excesiv de alcool, care crește riscul de boli cronice, inclusiv cancer, boli hepatice sau accident vascular cerebral.

Este posibil să modifice eficacitatea medicamentelor

Alcoolul poate accentua sau diminua efectele medicamentelor și poate duce la efecte secundare, precum sângerări gastrice, modificări dramatice ale tensiunii arteriale și convulsii, printre altele. Deși cantitățile minime de alcool care persistă în organism pot să nu ducă la aceste rezultate înfricoșătoare, este înțelept să evitați orice cantitate de alcool dacă luați medicamente.  

Te-ai putea îngrășa

Vinul conține mai multe calorii, decât berea sau lichiorul, echivalând cu aproximativ 120 de calorii pe un pahar. Etanolul conține șapte calorii pe gram, în timp ce carbohidrații și proteinele conțin doar patru calorii pe gram, iar grăsimile conțin nouă calorii pe gram. Cei mai mulți adulți sănătoși ar trebui să se străduiască să consume între 200-300 de calorii pe gustare și, în mod ideal, aceasta ar trebui să includă o combinație bună de grăsimi sănătoase, proteine slabe și carbohidrați plini de fibre. Din păcate, niciunul dintre aceste tipuri de nutrienți nu există în vinul roșu. Prea multe calorii echivalează cu un surplus de calorii care alimentează creșterea în greutate - un motiv în plus pentru a limita vinul roșu la un singur pahar seara.

Te-ar putea ajuta să trăiești mai mult


Vinul, în special vinul roșu, poate prelungi durata de viață sau poate ajuta la prevenirea apariției bolilor cronice, inclusiv a depresiei și a sindromului metabolic, atunci când este consumat cu moderație. Acest lucru nu înseamnă neapărat că numărul paharelor de vin pe care le beți se traduce direct prin zile, săptămâni, luni sau ani trăiți în plus - dar, în schimb, printr-o combinație de factori ar putea exercita efecte pozitive asupra genelor și oferi un anumit nivel de protecție împotriva rezultatelor proaste pentru sănătate. Consumul excesiv de alcool și abuzul de alcool ar face în mod logic contrariul, pregătindu-vă pentru comportamente riscante care v-ar putea scurta viața, în timp ce vă supun corpul la un stres nedorit. 

Consumul de vin roșu oferă beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație, dar are multe dezavantaje atunci când este consumat în exces sau asociat cu medicamente. Orice tip de vin roșu poate fi savurat în mod regulat împreună cu mesele, gustările sau singur seara, dacă se face în mod responsabil.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel