Ce boală poți dezvolta din cauza popcornului de la cinema. Este din cauza compusului folosit pentru aroma de unt

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Ce boală poți dezvolta din cauza popcornului de la cinema. Această boală pulmonară interstițială este rezultatul inhalării de prafuri specifice, cauzând daune ireversibile plămânilor.

Expunerea la anumite particule de praf poate duce la apariția unei afecțiuni grave cunoscute sub numele de pneumoconioză. Această boală pulmonară interstițială este rezultatul inhalării de prafuri specifice, cauzând daune ireversibile plămânilor.

 

Dezvoltarea acestei boli pulmonare interstițiale necesită de obicei ani de expunere continuă la aceste particule de praf care, odată inhalate, nu pot fi eliminate eficient din plămâni. Ele cauzează inflamații care duc treptat la formarea de țesut cicatricial în plămâni, afectând capacitatea acestora de a funcționa în mod normal, conform Hopkins Medicine.

Există mai multe tipuri de pneumoconioză, fiecare determinată de tipul de praf inhalat. Printre cele mai cunoscute forme se numără boala pulmonară a minerului, cauzată de expunerea la praful de cărbune, și pneumonoconioza de culoare maro, provocată de lucrul cu praf de bumbac sau alte fibre.

 

Silica și azbestul sunt alte substanțe care, atunci când sunt inhalate, pot duce la această boală, iar diacetilul, compusul responsabil pentru aroma de unt folosită în popcornul de la cinema, poate provoca, de asemenea, pneumonoconioză, cunoscută sub numele de "pneumonoconioză de la popcorn".

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel