Cazul Caracal. Gheorghe Dincă, sentință record. Cât va sta după gratii „monstrul din Caracal"

Data actualizării: | Data publicării:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Descriere foto: FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cazul Caracal/Tribunalul Olt: Gheorghe Dincă va executa 30 de ani de închisoare şi Ştefan Risipiţeanu - 7 ani

Tribunalul Olt a decis, vineri, că inculpatul Gheorghe Dincă, trimis în judecată pentru omor, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, trebuie să execute o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare iar Ştefan Risipiţeanu, inculpat pentru viol, şapte ani de închisoare, potrivit încheierii postate pe portalul instanţelor de judecată.

"Condamnă pe inculpatul Dincă Gheorghe zis "Popicu", în prezent aflat în stare de detenţie provizorie în Penitenciarul Craiova, la: pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori (...). (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte /...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela)", se arată în soluţia postată pe portalul instanţei.

Instanţa a constatat că infracţiunile pentru care Dincă a fost condamnat sunt concurente şi le-a contopit, stabilind ca acesta să execute pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare.

Pedepsele cumulate pentru toate infracțiuniile pentru care a fost găsit vinovat Gheorghe Dincă ajung la 108 ani de închisoare, potrivit Știrile Pro TV.


„Pedeapsa lui Dincă e responsabilitatea celor care au făcut rechizitoriu. Pe mine nu ma interesează. Poate să îi dea și 20, 30, 50 de ani. În toată această perioadă de timp noi nu am aflat nimic concret, adică ce s-a întâmplat in realitate cu cele două fete. Fetele trăiesc, deci să fie clar. În momentul în care am intrat în acea curte mi-am dat seama”, a declarat Stelian Iordache, bunicul Luizei Melencu, potrivit Știrile ProTV.

Aurel Moldovan, avocatul Alexandrei Măceșanu: „Voi face apel împotriva acestei sentințe ca fiind nelegală și netemeinică având în vedere probele administrate în cauza din care rezultă că Gheorghe Dincă nu este autorul celor două crime pentru că ele nu există în realitate. Aici este vorba de un trafic internațional de persoane, de viol, de profanare de cadavre și morminte și de lipsire de libertate. Eu personal cred că fetele trăiesc, pentru că ele au fost traficate și nimeni nu ar dori să omoare două tinere care pot produce bani”.



"În baza art. 38 alin. 1 Cp şi art. 39 alin. 1 lit. b Cp contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 Cp şi în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani închisoare în regim de detenţie", se mai arată în soluţie.

Din pedeapsa lui Dincă va fi dedusă din perioada de executat perioada reţinerii şi arestării preventive. El a fost reţinut pe 27 iulie 2019 şi apoi arestat preventiv, măsură menţinută de instanţă şi în prezent.

Ştefan Risipiţeanu a fost condamnat la pedeapsa de şapte ani de închisoare pentru viol faţă de victima Luiza Melencu, din pedeapsă urmând a fi dedusă durata reţinerii, de la 27 noiembrie 2019 şi până în prezent, el rămânând în continuare în arest, conform deciziei magistraţilor.

În cazul ambilor inculpaţi instanţa a dispus prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Sentinţa poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Instanţa s-a pronunţat în "Cazul Caracal" după mai multe amânări.

La Tribunalul Olt, unde cauza s-a judecat pe fond, audierile s-au încheiat în luna mai, apoi a fost fixat termen pentru deliberare şi pronunţare în luna iunie, amânate însă până vineri, 23 septembrie.

Totodată, instanţa îl obligă pe Gheorghe Dincă la plata unor daune morale de 500.000 euro faţă de mama Alexandrei Măceşanu şi a unor daune morale de 100.000 către mama Luizei Melencu şi o altă persoană din familia fetei, precum şi la daune morale de 10.000 de euro faţă de o altă parte civilă din dosar.

"Obligă inculpatul Dincă Gheorghe la plata daunelor morale în sumă de: - câte 100.000 euro cu titlu de daune morale către părţile civile Melencu Monica Georgeta şi Anonimizat 4 şi 10.000 euro către partea civilă Anonimizat 5, - 500.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Măceşanu Tudoriţa", se precizează în soluţie.

Dincă a fost obligat şi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total 750.000 lei, din care suma de 744.129,55 lei în timpul urmăririi penale, iar Ştefan Risipiţeanu trebuie să plătească 2.500 lei, din care suma de 1.500 efectuată în cursul urmăririi penale.

Instanţa a mai dispus confiscarea butoiului în care are au fost arse corpurile victimelor.

De asemenea, instanţa a decis menţinerea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor şi conturilor lui Dincă, respectiv a unor terenuri, a casei şi a unor anexe din Caracal.

*** Pe 15 ianuarie 2020 a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi din cazul "Caracal", Gheorghe Dincă (pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori, viol - două fapte, omor calificat - două fapte, profanare de cadavre - două fapte) şi Ştefan Risipiţeanu (pentru infracţiunea de viol).

Dincă este acuzat că le-a ucis pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu în locuinţa sa din Caracal.

Dincă şi Risipiţeanu se află în Penitenciarul Craiova.

*** La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie 2019 şi, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie 2019, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

Ulterior, el şi-a schimbat declaraţia, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, iar fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă o pădure din Caracal, însă specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Actualitate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel