Cât de periculoasă poate fi enterocolita. Medic: „Ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol ”

Data actualizării: | Data publicării:
pixabay.com
Descriere foto: pixabay.com

Dr. Ruxandra Moroti, medic infecționist, a explicat cât de pericoluasă poate fi enterocolita, boala care ne poate strica vacanța.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, care sunt simptomele enerocolitei și cum o putem preveni.


”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău”, a explicat Dr. Ruxandra Moroti, la Antena 3.


Simptome

Potrivit medicului, principalul simptom al enterocolitei este diareea, însă există și alte semne deranjante.

„Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3. 


Prevenție


Dr. Ruxandra Moroti spune că un pas important în prevenția enterocolitei este igiena alimentară, în special atunci când suntem plecați în vacanță.

 

”Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. 

Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase”, atrage atenția medicul.


Cele mai periculoase alimente în sarcină

Specialistul recomandă gravidelor să evite alimentele vechi și chiar specialitățile care deși sunt gustoase, îi pot pune sănătatea în pericol. 

„O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul. La ce alimente mă refer în mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele brânzeturi cu mucegaiuri și nu produse de fast food!

O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel