Cât câștigă Cătălin Crișan din drepturile de autor, după 35 de ani de carieră: „Am primit acum trei luni 71 de lei”

Data publicării:
Cătălin Crișan a dezvăluit cîți bani câștigă din drepturile de autor
Descriere foto: Cătălin Crișan a dezvăluit cîți bani câștigă din drepturile de autor

Cătălin Crișan spune că artiștii nu pot trăi din drepturile de autor primite de la statul român. 

Cătălin Crișan spune că a primit 71 de lei, în urmă cu trei luni, de la statul român, pentru drepturile de autor pe cele 646 de melodii cântate și scrise în cei 35 de ani de carieră. Întrebat dacă în România se poate trăi din drepturile de autor, artistul a răspuns:

„NU!… Din drepturi de autor, cel puțin eu, la 646 de melodii cântate și scrise în 35 de ani de carieră, am primit acum trei luni 71 de lei..”, a declarat Cătălin Crișan pentru Ego. 

Cătălin Crișan, despre scumpiri: M-au afectat decisiv

Întrebat cum se descurcă financiar și dacă a fost afectat de scumpirile din ultima vreme, artistul a spus, în spirit de glumă, că a luat măsuri drastice pentru a face economii.

„M-au afectat decisiv. Stau cu lumânări în casă, nu mai aprind niciun bec… glumesc… iar mașina o las pe stradă pentru că am vândut garajul… glumesc…”, a mai spus artistul pentru sursa citată. 

Cum a cunoscut succesul

La numai 19 ani, trei mari artiști i-au spus că talentul său o să îl ducă departe: interpretul Dan Spătaru, dirijorul şi compozitorul Sile Dinicu și actorul Florin Piersic. Cătălin Crișan a crezut în talentul său muzical iar de la o generație de aur a scenei românești a învățat cum să se pregătească.

Muzica a intrat în viața sa în timpul liceului. Ca să nu fie trimis la munci agricole, Cătălin Crișan a început să compună cântece patriotice și să meargă la „Cântarea României”, unde a luat doar premiul I. Interpretul își mai amintește că învăța bine, dar nu era disciplinat, așa că nu a avut niciodată media la purtare peste 7. Era însă mulțumit: pentru că mergea la Cântarea României, nu mai puteau să îl radă în cap disciplinar.

Cătălin Crișan a debutat în 1987 la „Concursul de creație și interpretare a muzicii ușoare românești” de la Mamaia, unde a obținut Premiul I la secțiunea Interpretare cu melodia „Vorbește marea” (compozitor Aurel Manolache). La Mamaia urca pentru prima dată pe o scenă și a încurcat versurile melodiei iar sacoul pe care îl purta era foarte mare. Slăbise 11 kilograme în cele două săptămâni de la avanpremieră și până la concurs. Avea emoții, nu știa niciun nume din juriu sau din lumea muzicii ușoare, dar a avut parte de o puternică susținere din partea publicului.

În urmă cu câteva luni, după perioada dificilă provocată de pandemie, Cătălin Crișan spune că „și-a pus ordine în gânduri”, „a analizat greșelile” și că se pregătea să lanseze un dublu album cu melodii înregistrate din 1987 până acum.

„În izolare, am realizat ceea ce nu am avut timp să fac foarte mult timp: mi-am pus ordine în gânduri, am analizat greșelile comise în ultimul timp, am făcut curățenie în telefon, ștergând numerele așa-zișilor prieteni, cei care nu m-au sunat cu anii… Mari mi-au fost uimirea și bucuria să constat că aşa am făcut rost de o memorie considerabilă la telefon. În rest, mi-am refăcut studioul, am trebăluit prin curte, devenind expert în plantarea florilor, am citit mult, am jucat tenis des, am vizionat filmele pe care nu apucasem să le văd, am intrat în concursuri de șah online”, spunea Cătălin Crișan,  la TVR 2, în emisiunea Rețeaua de idoli. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel