Carnea la grătar, risc de cancer. Cristian Mărgărit: „Trebuie să avem mare grijă”. Elementele la care trebuie să fii atent, când consumi friptura în acest fel

Sursă foto: Youtube/ Ameritat cu Nasrin
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ Ameritat cu Nasrin

Cristian Mărgărit a vorbit despre efectele negative pe care friptura la grătar le are asupra sănătății. 

Nutriționistul Cristian Mărgărit a fost invitat în cadrul podcastului Ameritat cu Nasrin, unde a dezvăluit mai multe „secrete” pentru o viață sănătoasă. Printre principalele avertismente pe care acesta le-a oferit oamenilor însă, se numără și friptura la grătar. Este știut faptul că românii îndrăgesc foarte mult prepararea cărnii în acest mod, dar în mod repetat, își poate pune amprenta asupra sănătății noastre, avertizează specialistul. Există totuși câteva trucuri cu ajutorul cărora friptura să nu mai fie la fel de dăunătoare, însă riscurile nu dispar.

„S-a observat un risc crescut de cancer la piele pentru cei care fac grătar, pentru că fumul atinge pielea, nu este ceva sănătos sub orice formă. Dar acum sunt grătare cu plite, metode moderne, care au rezolvat problema asta. Poți face o friptură mult mai puțin riscantă, decât una clasică. Și grătarul clasic poate fi făcut cu cap. Trebuie să avem mare grijă la ingrediente și la modul de preparare.

Carnea făcută la grătar e periculoasă pentru starea de sănătate. Studiile arată că putem tolera, în condiții de siguranță, cam un grătar pe lună, adică riscul e zero aici. De ce? Pentru că acolo unde carnea atinge metalul încins, se formează reacții cancerigene. Fumul este și el cancerigen, deci trebuie să avem grijă la grătar la câteva elemente. 1. Să marinăm carnea, pentru că asta o protejează, să nu o expunem la temperaturi foarte mari, la foc direct și la fum, să o asociem întotdeauna cu salată și să bem suficientă apă.”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, în cadrul podcastului Ameritat cu Nasrin.

Citește și: Alimentele nocive pentru sănătate și siluetă. Dr. Florin Bălănică: „Consumate constant și pe termen lung, ne fac rău” / EXCLUSIV

Carnea roșie la grătar, pericol pentru sănătate

Dr. Florin Ioan Bălănică a fost recent invitat în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, difuzat la Spectacola, DC News și DC Medical, unde a confirmat pericolul grătarului asupra sănătății. Pe termen lung, acesta ne poate afecta vizibil starea de sănătate, spune acesta. Mai mult, există un anumit tip de carne care este, de departe, cea mai periculoasă dintre toate.

„Nu trebuie să ne gândim la proteine = carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importantă proteină, din punct de vedere nutrițional, este albușul de ou, este primul. Următoarea proteină este zerul din lapte, adică iaurtul și brânza slabă, mai apoi este carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie. Nu trebuie să ne speriem de proteina de origine animală, dar trebuie să o consumăm adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consumul în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu.

Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie.”, a declarat și Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola.

VEZI și: Alergiile și intoleranțele alimentare: de ce apar și cum le putem trata: „Există o mare varietate de reacții. Avem soluții la îndemână pentru a identifica”/ EXCLUSIVGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 14 iun 2023, 08:18 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience