Care sunt gândurile care ne scurtează viața. Medicul Constantin Dulcan: Intri în depresie și dezamăgire dacă te gândești în fiecare clipă la asta

Data publicării:
Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar

Dumitru Constantin Dulcan, renumit medic neurolog și psihiatru, a fost invitat la podcastul „Fain & Simplu cu Mihai Morar", unde a explicat care sunt gândurile care ne scurtează viața, cât de departe ne poate duce răutatea, dar și ce ne îmbătrânește, de fapt.

Într-un interviu recent la podcastul "Fain & Simplu cu Mihai Morar", Dumitru Constantin Dulcan, renumit medic neurolog și psihiatru, a adus în discuție subiecte importante legate de sănătatea mentală și cum anumite gânduri ne pot influența viața.

Gândurile care ne scurtează viața 

Renumitul medic neurolog și psihiatru a subliniat că preocuparea constantă față de sfârșitului vieții poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale. Dumitru Constantin Dulcan avertizează că depresia, tristețea și frica sunt emoții care ne pot îmbătrâni rapid și ne pot afecta calitatea vieții. El încurajează oamenii să trăiască în prezent și să se comporte ca și cum viața ar fi infinită, evitând să se concentreze asupra momentului final.

„Dacă în fiecare clipă te gândești cât mai ai până la final, nu faci nimic în viața asta. Intri în decepție, depresie dezamăgire. Dacă ceva ne îmbătrânește foarte rapid este depresia, tristețea și frica, de fapt, prin frică a fost stăpânită de către dictator lumea.

Te înspăimântă și spune că dacă ești împotriva ei te execută, dispari și atunci omul de frică se supune, dar asta nu este modalitatea în care un om poate să și dirijeze viața. Viața nu trebuie gestionată de frică și de tristețe. Așadar, în fiecare zi trebuie să te comporți ca și cum viața ta ar fi veșnică, ca și cum ar fi fără sfârșit.

Nu gândi la final. Cine știe finalul? Nimeni. De ce să ne gândim la el? Oricum va fi, dar continuarea este una mult mai fericită.

Eu am prezentat o carte unei actrițe, Corina Chiriac. Artiștii pun tot felul de întrebări, fac tot felul de ședințe. A întrebat o mătușă plecată dincolo 'Cum e acolo?', iar răspunsul a fost 'Draga mea, e bine, dar îți dau un sfat: nu te grăbi”, a spus medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan.

Învață să transformi tristețea în clipe de bucurie

Întrebat cât de departe ne poate duce răutatea, medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan a răspuns:

„Comportamentul antisocial nu este benefic pentru nimeni. Este strict necesar ca pe lângă momentele dificile să avem un moment în care noi să ne creăm o chimie favorabilă. Fiecărei stări, fiecărui cuvânt îi corespunde o chimie. Această chimie este favorabilă sănătății sau nu. În fiecare moment, în fiecare clipă în care gândim, noi pledăm pentru viață lungă, pentru fericire sau pentru boală și moarte.

Nu trebuie să încerci să scoți din minte supărarea sau conflictul pe care l-ai avut cu cineva, ci să aduci din viața ta acea clipă în care ai fost fericit. Toți avem în viața noastră momente fericite. În momentul în care ceva ne deranjează, noi trebuie să aducem în mintea noastră acel moment”, a declarat medicu Dumitru Constantin Dulcan.

Ce ne îmbătrânește, de fapt?

Dumitru Constantin Dulcan a menționat că stresurile mici pot fi controlate, dar stresurile mari, cum ar fi pandemia, sunt inevitabile. 

„Stresurile mici depind de noi, dar stresurile mari cum ar fi pandemia, noi nu o putem evita. Omul este o ființă inteligentă, dar nu întotdeauna înțeleaptă. Avem nevoie de înțelepciune. Înțelepciunea este finalitatea pozitivă dată inteligenței. A fi inteligent înseamnă să știi cum să rezolvi lucrurile și nu toți oamenii sunt de bună intenție. 

Dacă știm că stresul nu ne face bine, atunci trebuie să închidem poarta spre necaz, spre rău și ne instalăm pe un șantier al binelui, adică pe un alt drum.

În fata unei pandemii sau al unui război sper să găsim înțelepciunea să depășim momentul, care nu este ușor. Nu trebui să ne jucăm cu așa ceva. 

Se spune că dacă un om ajunge la un comportament înțelept, el poate să influențeze zeci sau sute de persoane. Această progresie geometrică putem să o facem cu toții. 

Când gândim, noi avem pe de-o parte un ecou chimic la nivelul sângelui nostru, dar avem și un ecou fizic, emitem în spațiu câmpuri care poartă semnificația gândurile noastre. Dacă gândim bine avem șanse să oprim aceste lucruri”, a mai precizat medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar".

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel